Diljem SAD-a prosvjedi protiv odluke Vrhovnog suda o pobačaju, vojska suzavcem rastjerala dio okupljenih

Diljem SAD-a prosvjedi protiv odluke Vrhovnog suda o pobačaju. Vrhovni sud SAD-a jučer je poništio presudu iz 1973. koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji. Ustvrdili su da američki ustav ne spominje to pravo.

Odluka o mogućoj zabrani pobačaja prepuštena je saveznim državama, a samo nekoliko sati nakon presude Vrhovnog suda, četiri države već su je uvele.

“Izašao sam danas za svoje sestre, svoju obitelj – za majku, sestre. Za sve kćeri koje bih mogao imati i na koje će ta odluka utjecati. To je jednostavno tužno”, rekao je prosvjednik David Martinez.

“Mi zakonski ne prisiljavamo ljude da daju krv niti da daruju bubrege, koštanu srž ili bilo što drugo, a to je manje invazivno i manje bolno od trudnoće. Suludo je pokušavati natjerati žene na trudnoću, suludo”, poručila je prosvjednica Sonia Desaidamle.

Suzavcem protiv prosvjednika

“Vojnici su rasporedili suzavac nakon što je mnoštvo prosvjednika više puta lupalo po staklenim vratima zgrade Državnog senata”, rekao je glasnogovornik Odjela za javnu sigurnost Arizone Bart Graves za CNN.

Okupljeni su se potom preselili preko puta do trga Wesley Bolin, gdje je policija upotrijebila suzavac nakon što je jedan spomenik vandaliziran, rekao je Graves.

Republikanac Justin Wilmeth napisao je na Twitteru da su zakonodavci radili na nekoliko političkih stavki kada su čuli prosvjednike.

“Neki su ili lupali po prozorima Senata ili ih razbili, a zatim je DPS lansirao dimne bombe kako bi rastjerao okupljene. Čisti kaos nakratko”, napisao je Wilmeth na Twitteru.

Nižu se i reakcije. Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa izjavio je da ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava žene da ga obave i “to ga samo čini smrtonosnijim”. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je solidarnost sa ženama u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je Papinska akademija za život pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a, prenosi HRT.

Na “Hodu za život” u Rijeci sudionici pozdravili odluku Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na pobačaj

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner