ĐIKIĆ: “Stožer mora shvatiti svoje greške i što prije ih ispraviti”

Znanstvenik Ivan Đikić u petak je za HRT komentirao izjave da je virus oslabio. Poručuje da mu nije jasno odakle takve izjave.

“Momentalno imate poruke da virus nije opasan, da je oslabio, i to dolazi od ministra zdravstva. Mi smo i u trećem mjesecu znali da 60 do 80 posto ljudi nema simptome. To je najveća opasnost ove bolesti i tome se zna već jako dugo”, rekao je Đikić.

Dodao je da je tvrdnja da je virus oslabio politički spin. “Politički je spin da je virus oslabio, to govori šefica Klinike za infektivne bolesti i šef javnog zdravstva na temelju izjava talijanskog liječnika, a tisuću izjava znanstvenika su zanemareni u ovom slučaju”, kaže.

Navodi i kako mu je čudno da ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak šalje takve informacije i citira medije. “Važno je reći građanima da je percepcija da smo savladali virus bila kriva. Prije dva tjedna nam je bilo kao u siječnju ili veljači bez simptoma ali virus se širio. Po serološkim testovima to vidimo”, rekao je Đikić.

Naglasio je da smo otvaranjem granica virusu dopustili da se razbukta. Na pitanje tko je kriv, Đikić kaže da ne treba upirati prstom. “Stožer mora shvatiti svoje greške i što prije ih ispraviti”, poručio je Đikić i zaključio da je u Hrvtaskoj koronu imalo 80 tisuća ljudi.

Komentiraj