ĐIKIĆ: “Radi se na cjepivu, no ono neće stići za mjesec, dva”

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić jutos je u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ govorio o koronavirusu. Poručio je kako se na cjepivu radi, ali i kako ono neće stići za mjesec, dva.

“Što više znamo to ćemo biti realniji i vidjeti koliko će on ostati ili nestati, kao što se dogodili i s nekima prije”, rekoa je Đikić. Četvorica volontera iz Seattlea primili su cjepivo, a Đikić kaže kako nisu samo oni. “Počela su klinička ispitivanja, veliki broj znanstvenika je uključen u istraživanje. Javnost bi trebala biti realna. Cjepivo neće biti dostupno za mjesec, dva, već možda tek za pet, šest mjeseci. Prvo moraju proći testiranja”, objasnio je.

Rekao je i da ima nekoliko razloga zašto koronavirus najmanje pogađa djecu. “Više su zaštićena u pojavi simptoma, možda se zaraze ali imaju vrlo slabu sliku pa ih nismo testirali ni prepoznali. Druga teorija je da dječji imunološki sustav vrlo efikasno djeluje. I treća je da stanice djece nisu tako zarazne i djeca su zaštićena”, istaknuo je.

Đikić dodaje da svi podaci govore da su najugroženiji bolesnici oni koji imaju probleme s respiratornim faktorom, a drugi kriterij je dob, preko 60 godina znatno se povećava rizik smrtnosti.

“Ovaj virus se prenosi vanjskim putem, najčešće preko kapljica i kihanja, ali vrlo često preživljava i na površinama, tako da moramo biti oprezni”, upozorava.

Apsolutno neprihvatljivima smatra teorije da je virus namjerno pušten iz nekog laboratorija. “Baš baš niti jedan podatak da je ovaj virus izašao od ikud, nego je stvoren prirodno u životinjskom svijetu. Javnost mora biti umirena, ovo je nešto što se događalo u prošlosti, događat će se u budućnosti, ali to su normalni prirodni procesi na koje moramo biti pripremljeni”, kaže Đikić.

Na kraju je komentirao i kako se Hrvatska nosi s koronavirusom. “U Hrvatskoj realno imamo više virusa oko nas, ali naš zdravstveni sustav se odlučio fokusirano loviti glavne širitelje virusa. To su uspješno učinili. Uspjeli su zadržati virus van zdravstvenog sustava i zato će smrtnost biti, ako je bude, ispod 0,5 ili 0,3 posto”, zaključio je.

Komentiraj