Đikić: “Previše smo se zaigrali govoreći da smo pobijedili virus”

 

Znanstvenik Ivan Đikić u srijedu je u ‘Jutarnjem showu’ Antene Zagreb komentirao aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Teško je dati crno-bijelu sliku. Sve je u brojevima i konkretnim činjenicama. Stožer je postavljen kao političko tijelo, ali je na početku zbog straha stožer implementirao možda i 100% stručnih mjera u svoj rad. I tada je stožer percipiran kao stručno tijelo i svi znanstvenici svijeta su podupirali takav stav stožera. Ali onaj trenutak kada je došlo do političkog utjecaja da je potrebno otvaranje granica s BIH, dijelom zbog izbora, da smo trebali imati agresivnu promociju turizma kao da nam je to jedini spas i kada smo govorili da je virus oslabio, a to je došlo od ministra Beroša, onda ste vidjeli da u tom djelovanju stožera sve više dolazi do političkih odluka, a sve manje do stručnih podataka”, rekao je Đikić komentirajući rad Nacionalnog stožera.

Dodao je da je sve to doveo do toga da je Stožer izgubio povjerenje većeg dijela građana. “Zato smo danas u ovoj situaciji gdje ni građani nemaju više povjerenje da je to stručno tijelo. Trebalo bi biti stručno tijelo jer je u pitanju zdravlje, zaštita, pitanje života i smrtnosti građana u Hrvatskoj”, poručio je.

Đikić ističe da je u javnosti krivi dojam da se situacija pogoršala zbog turizma. “Turizam kao grana koja je važna nije kriva za naše povećanje brojeva. Današnji broj umrlih na 100 tisuća stanovnika nas stavlja samo iza Bugarske, Rumunjske i Španjolske, gdje smo bili daleko ispod u lipnju. Druge zemlje su isto imale turiste. Ono što se nama dogodilo je da smo se mi, nažalost, previše zaigrali govoreći da smo pobijedili virus, da je virus oslabio… To je sve bilo nestručno i to ignoriranje virusa nas je dovelo do toga da sada imamo više umrlih po ljetu nego što smo imali na proljeće”, rekao je.

Cjepivo bi, ističe, moglo bi stići početkom iduće godine, između trećeg i šestog mjeseca. “Realno je da će početkom iduće godine biti dovoljno cjepiva da će se populacija moći cijepiti”, kazao je i zaključio da bi osobno preporučio cijepljenje protiv gripe.

Komentiraj