Đikić: Oprez, drugi val koronavirusa bi mogao biti pogubniji

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ovih je dana česti gost u medijima, a ovoga puta upozorava na dodatni oprez jer bi drugi val koronavirusa mogao biti pogubniji s obzirom da su ljudi sve opušteniji.

“Svi virolozi će vam reći da je najveća opasnost nepripremljenost svijeta na drugi val koji može biti veći i opasniji, to nije zbog toga virusa, tako je bilo i s virusima u prošlosti. Sjetimo se što je španjolska gripa napravila par godina nakon prvog vala. Posljedice drugog vala mogu biti značajno veće nego posljedice prvog vala, rekao je za HRT.

Način komuniciranja i prezentiranja javnosti su presudni 

“Problem je u komunikaciji jer smo samo prije tjedan dana slušali: ostanite doma, izrazite mjere opreza, vrlo važna opasnost, a danas se u većini zemalja svijeta vidi suprotna poruka – mora se početi vraćati gospodarstvo u život, vitalne funkcije društva vratiti u normalnije funkcioniranje. Ali komuniciranje treba biti takvo da se javnosti prezentiraju točni podaci, opasnost koja i dalje postoji i da se motivira javnost da se mijenja kada počne relaksiranje mjera, dodao je.

Važnost točnih podataka i što više  obavljenih testiranja

“To je ključno jer ako nam se dogodi ono što se dogodilo Bergamu, kada nismo htjeli shvatiti da se virus širi, , u 9,10 mjesecu posljedice će biti puno gore nego što ih imamo sada”, komentirao je Đikić.

“Sada jesmo u relativno dobroj situaciji jer smo uspjeli izolirati virus, ali tenzija da moramo obrazovati građane da promijene svoj način ponašanja kroz sljedećih 5,6 mjeseci dok god ne dobijemo cjepivo mora ostati.

Moj apel je da se treba komunicirati opreznije, ne tako da imamo relaksacije, kao da su mjere zdravstvene izoliranosti dale rezultate jer nisu, još uvijek imamo dosta velik broj zaraženih u Hrvatskoj i broj je puno veći ako uzmemo u obzir serološka testiranja koja još uvijek nismo napravili”, tvrdi Đikić.

 

Komentiraj