Đikić: “Naši brojevi danas najvjerojatnije ne pokazuju realnost”

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je u ponedjeljak pozitivne trendove s koronavirusom u Hrvatskoj poručivši da su mjere donesene početkom prosinca očigledno ostvarile dobar rezultat.

“Možemo biti ohrabreni da smo pravilnim ponašanjem građana uspjeli ući u određenu granicu kontrole virusa i mislim da nam se to sada prelijeva na manji broj zaraženih, a, vidimo, i na manji broj umrlih”, rekao je Đikić gostujući u ‘Studiju 4’ HRT-a. Ističe da, gledajući sve brojeve po Europi, vidimo veću opasnost nego na temelju brojeva u Hrvatskoj.

“Naši brojevi danas najvjerojatnije ne pokazuju realnost”, dodao je, naglasivši da je oprez potreban. Slučaj Irske, gdje su zabilježeni rekordni brojevi zaraženih i ppreminulih unatoč strogim epidemiološkim mjerama, kaže da bi rast bio i puno veći da tih mjera nije bilo.

Ako se proširi, novi soj koronavieusa opasan je ne samo za Veliku Britaniju, već i za cijelu Europu. Naglasio je da cjepiva djeluju i protiv novih sojeva – engleskog, škotskog, južnoafričkog – a to je temeljeno na činjenici da su sva cjepiva napravljena protiv cjelokupnog proteina S.

Komentiraj