ĐIKIĆ ”Mnogi će dobiti koronavirus, preboljeti da ni ne znaju i stvoriti imunitet za takve viruse ubuduće’

Profesor Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV je komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

”Vidimo da se u Hrvatskoj može dobro kontrolirati širenje virusa i na pravilan način ograničiti oštećenja onih koji su najrizičniji, a to su stariji i oboljeli”, smatra Đikić, dodavši kako zasigurno ima ljudi koji su pozitivni na koronavirus, ali i kako to znači i veći “kolektivni imunitet”.

”U Italiji se pak dogodilo to da je virus unesen iz Kine i proširio se da zdravstvena služba nije znala. Tada se virus eksponencijalno širi među ljudima i to je danas u Italiji problem”, kazao je Đikić.

Otkrio je i da toplije vrijeme virus neće uništiti, ali ga može smanjiti.

Đikić je istaknuo i kako je dobar znak što neki od oboljelih nemaju nikakve simptome.

”Mnogi će ga dobiti, preboljeti da ni ne znaju i stvoriti imunitet za takve viruse ubuduće. Zasad nije poznato da koronavirus ostavlja posljedice na organizam”, objasnio je Đikić koji smatra da se Hrvatska dobro nosi s epidemijom.

”Mislim da je Hrvatska dobar primjer onoga što imamo već dugi niz godina, a to je škola javnog zdravstva koju je još prije 80 godina utemeljio profesor Andrija Štampar. On je bio jedan od svjetskih autoriteta i danas vidimo u Hrvatskoj da su naši stručnjaci odlični u svom poslu. Ono što je on rekao prije 80 godina i danas vrijedi – morate se dobro pripremiti za infekcije, epidemiju i znati s kakvim se neprijateljem borite”, kazao je Đikić.

Smatra da je koronavirus sličan gripi, ali je velika razlika to što “ne znamo puno o njemu”, a gripu kontroliramo svake godine.

“Ali ne bih radio nikakvu paniku u javnosti”, zaključio je.

 

Komentiraj