Đikić: “Izolacija je jedini način da se riješimo koronavirusa što prije”

U ovim trenucima je najvažnije slušati informacije koje dolaze od zdravstvenih djelatnika, stručnih službi i naravno našeg svjetski poznatog znanstvenika Ivana Đikića koji naglašava važnost izolacije u ovom trenutku.

“Najvažnije je spriječiti širenje virusa, izolacija je neizbježna, kao i održavanje higijene. Ako se toga budemo pridržavali, vidjet ćemo kako uspjeh može biti značajniji nego u nekim zemljama”, rekao je Đikić i dodao kako je ignoriranje tih mjera najopasnije,

“Ignoriranje mjera i izgovori da taj virus nije tako opasan nije dobro, on je opasan jer se brzo širi i posebno je opasan za stariju populaciju i akutne kronične bolesnike među kojima ima i mladih ljudi. Svatko je odgovoran da u svojim sredinama zaustavi širenje virusa”, naglasio je prilikom gostovanja putem video linka u Temi dana.

Kina kao primjer discipline u pridržavanju mjera

“Ne postoji efikasan lijek, ne postoji cjepivo protiv ovog virusa, jedino što je preostalo je pravodobna epidemiološka obrana. Ako izoliramo širitelje virusa, broj oboljelih će se smanjiti, oslobodit će se zdravstveni sustav da ne bude pretrpan ogromnim brojem ljudi, i time ćemo smanjiti i smrtnost”, rekao je Đikić.

Naveo je i da je Kina svojim primjerom pokazala kako je u dva ili tri mjeseca moguće postići nula slučajeva oboljelih od virusa u svojoj zemlji što je ohrabrujuće. Takvim mjerama, koje se nekima čine prerigoroznima, kaže ugledni znanstvenik, može obuzdati epidemija i smrtnost ljudi.

 

Komentiraj