Pixabay

DIJELOVI ZEMLJE POD CRVENIM ALARMOM Hladno, opasnost od ledene kiše

Najhladnije jutro u četvrtak bilo je u Belom Manastiru, gdje je u 7 sati bilo -23°C, dok je u Bednji u 6 sati zabilježeno -21,5 °C. Hladno je bilo i u drugim gradovima u unutrašnjosti. Tako je u Krapini zabilježeno -15,7°C, na mjernoj postaji RC Osijek-Čepin -16,8°C, u Vinkovcima -13,2°C dok je na Zavižanu bilo -13.

Danas će u Hrvatskoj prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, s mjestimičnim oborinama. I dalje će biti vrlo hladno, osobito ujutro, prognoziraju iz DHMZ-a. Očekuje se stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u gorju. Uz pritjecanje sve toplijeg zraka snijeg će prelaziti u kišu koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom, već prijepodne u Dalmaciji, a prema kraju dana na sjevernom Jadranu te u gorju.

Vjetar većinom slab, u Slavoniji i Baranji umjeren jugoistočni. Uz obalu slaba do umjerena bura, a poslijepodne u Dalmaciji jugo, prema kraju dana u jačanju. Najviša dnevna temperatura od -8 do -3, na Jadranu od 1 do 6, na jugu i do 10 °C.

Meteoalarm je za četvrtak izdao crvena upozorenja za područja Zagreva, Osijeka i Karlovca, zbog vrlo niskih jutarnjih temperatura. Narančasta upozorenja zbog niskih temperatura i poledice izdana su za područja Rijeke, Gospića i Knina, dok su žuta upozorenja zbog niskih temperatura, poledice i jakog juga izdabna za područja Splita i Dubrovnika.

Sutra nas očekuje pretežno oblačno vrijeme, a doći će i do povećanja temperature. Na Jadranu povremeno kiša, na jugu moguće obilna. U unutrašnjosti će padati oborina na granici kiše i snijega koja će se smrzavati na hladnoj podlozi. Poledica će biti izražena ponajprije u Lici, a uglavnom u drugom dijelu dana očekuje se i u ostatku unutrašnjosti.

Vjetar većinom slab. Na sjevernom Jadranu će umjerena bura, a u Dalmaciji i jako jugo, poslijepodne oslabjeti, a navečer će jačati jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, na Jadranu uglavnom od 3 do 7 °C. Najviša dnevna temperatura od -5 do 0, a na obali i otocima od 8 do 13 °C.

Komentiraj