Dijelovi urušenog mosta u Italiji nisu održavani 25 godina

Tehničko izvješće pokazalo je da pojedini dijelovi mosta koji se prošle godine urušio na sjeveru Italije nisu bili održavani 25 godina, rekao je u srijedu lokalni tužitelj.

Veliki dio vijadukta autoceste duge 1,2 km, urušio se 14. kolovoza prošle godine u Genovi zbog jakih kiša, pri čemu su smrtno stradale 43 osobe.

Uzrok urušavanja se još uvijek istražuje, ali je vladajući Pokret pet zvijezda optužio najvećeg talijanskog operatera za naplatu cestarina Atlantiu zbog neodržavanja mosta, što kompanija odbacuje.

“Istraga će pokazati je li nedostatak održavanja bio glavni razlog urušavanja mosta”, rekao je u srijedu glavni tužitelj iz Genove, Francesco Cozzi, na konferenciji za medije održanoj nakon memorijalne ceremonije za poginule žrtve.

Unatoč političkoj krizi u Rimu, predsjednik Sergio Mattarella i čelnici stranaka sudjelovali su na misi na mjestu katastrofe. Misa je održana u napuštenom skladištu blizu ruševina mosta.

Dionice Atlantie u srijedu su, nakon komentara tužitelja, pale za 4 posto. Tom kompanijom upravlja obitelj Benneton, slavna zbog svog trgovinskog lanca.

Vladajuća koalicija Pokreta pet zvijezda i Salvinijeve desničarske Lige također je iskoristila katastrofu kako bi opravdala povećanje proračuna unatoč zabrinutosti Europske unije da će to dovesti do povećanja talijanskog masivnog javnog duga.

Komentiraj