Dijana Zadravec pokazala papire: “Ovo su dokazi o korupciji. Otkrila sam tajno skladište”

U utorak se održava sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Na sjednici je organizirano javno saslušanje smijenjene predstojnice Zavoda za radiologiju KBC Sestre milosrdnice Dijane Zadravec.

“Ja sam jučer iz medija saznala da sam od v.d. ravnatelja Vatavuka dobila opomenu pred otkaz, jer ukazujem na nepravilnosti u radu bolnice”, rekla je Dijana zadravec na početku obraćanja preko Zooma. Dodala je da misli da ugledu KBC-a štete oni koji korupciju čine i oni koji je zataškavaju.

“Zadnjih tjedana dana, otkako je poznato da ću govoriti pred Nacionalnim vijećem, od posrednika sam dobila prijetnje da ću, ako nastupim, dobiti izvanredni otkaz”, rekla je i dodala da njena borba protiv korpucije traje pet godina. “Toliko traje i moj progon i zlostavljanje. Na temelju krivotvorenih dokumenata krao se novac poreznih obveznika, sve sam to prijavila. Moja borba je počela prije 5 godina, a ne prije godinu dana. Ravnatelj Zovak sve je zataškao. Kad sam to saznala, sve sam prijavila DORH-u i gospodinu Dulibiću. Krajem 2019. lažno sam optužena od strane gospođe Primorac, koja je namještala natječaje. O tome sam isto obavijestila ravnatelja Zovaka”, istaknula je.

Dodala je da je Dulibić zavlačio sa sazivanjem sjednice Upravnog vijeća. “Na temelju lažnih prijava Mije Primorac on me pokušao smijeniti. Primorac sada vodi europske projekte, zamislite. Prijavila sam Zovaka DORH-u. Dolazimo do 2020. godine. Prijavila sam odgovorne osobe za zloupotrebu položaja i ovlasti u KBC-u Sestre milosrdnice. Prijavila sam liječnike za krivotvorenje isprava. Objasnit ću vam sada kako se izvlačio novac u privatne džepove liječnika”, istaknula je Dijana Zadravec.

Smijenjena predstojnica ustvrdila je da je otkrila da se na Klinici događaju dva paralelna procesa. “Vidjela sam dokumente na kojima se na mjestu gdje se treba nalaziti moj potpis nalazi potpis doktora Kolauseka. Kad bi se napravio zahvat, ispunjavali bi se obrasci, to su radili Kolausek i Čulo. Takvo djelo zove se krivotvorenje isprave. Takve krivotvorene obrasce slali su u faktornu službu, koja je na temelju samo njihovog potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. Potom bi opet služba slala njima na potpis. Nitko te račune nije provjeravao, nego samo jedan od ove dvojice liječnika”, rekla je Dijana Zadravec dodavši da o tome ima dokumentaciju.

Kaže da je drugi proces za koji je saznala slanje ponuda za utrošeni materijal na prezime svakog pacijenta. “Ponude bih ja slala Zovaku, on bi ih odobravao i po njima bi se plaćalo dobavljačima. Imam više stotina takvih ponuda doktora Kolauseka. Zadnji natječaj za nabavu materijala proveden je 2019. godine. Cijele 2020. posluje KBC s istim dobavljačima bez javnog natječaja. To je neovlašteno poslovanje”, navela je.

Poručila je da je, kao predstojnica, kad je saznala da se ovo događa, zatražila sve račune. “Isprva mi ih nisu htjeli dati. No, kada sam mailom počela upozoravati sve službe, dobila sam sve fakture. Kroz cijelu 2019. i 2020. liječnici Kalousek i Čulo potpisivali su sve fakture prema HZZO-u. Suma koju su potpisali bila je za Čulu preko 4 milijuna kuna”, rekla je Dijana Zadravec.

Na dnevnom redu Vijeća našlo se i izvješće Ministarstva zdravstva o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020.. Raspravljalo se o izvješću Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020”.

Dodala je da su dr. Kalousek i dr. Čulo potpisivali obrasce o potrošnji materijala umjesto nje. “Kod jedne pacijentice vidi se 9 barkodova u iznosu od preko 8000 kuna. Te obrasce je Kalousek potpisivao na mjestu predviđenom za mjesto predstojnice. Na dokumentu se vidi da meni Kalousek šalje ponude za pacijenta, ja bih to proslijedila ravnatelju. Na dokumentu je tekst da se odobri nabava materijala koji je utrošen za liječenje pacijentice. Ono što se vidi je da se izradio račun prema HZZO-u na temelju falsicificiranog dokumenta. Umjesto 77.962 kune, platilo se 96.000 kuna. Ja sam tada bila zamjenica ravnatelja, a nisam bila upoznata s time”, rekla je.

Pokazala je potom papire, navodeći da su to dokazi koje ima. “Trebalo mi je mjesec i pol dana da bih povezala o čemu se tu zapravo radi. Sve sam dala DORH-u, to su stotine stranica dokumenata”, kaže.

Dijana Zadravec ističe da je otkrila virtualno skladište s materijalom koji je stajao u ormarima. “Bilo tko je mogao ušetati bilo kada i odnijeti taj materijal. Materijal je bio vrijedan milijune. Nekom materijalu je istekao rok trajanja, to znači da se materijal u vrijednosti od 700.000 kuna može samo baciti”, rekla je.

Na zalihi, dodaje, postoji 11 komada materijala čija je vrijednost nešto manje od milijun kuna. “Provjerila sam u ljekarni i dobila podatak da je kroz evidenciju ljekarne prošlo samo 17 materijala. Znači da smo potrošili samo šest, a 11 materijala vrijednih milijun kuna ostalo je stajati i isteći će mu rok trajanja. Nekome je bilo u interesu da se taj materijal nabavlja i da se ne koristi”, nastavila je.

Ponovila je da Rotim i Kalousek rade i u KBC-u i u privatnoj klinici u kojoj je Rotim prikriveni vlasnik. Dio pacijenata iz privatne klinike, kaže Dijana Zadravec, upućen je na liječnje u Vinogradsku. “Kad sam postavila kamere u novu angio salu, doktori Čulo i Kalousek su se tome protivili, i sad mi je jasno zašto. Na radiologiji do danas nije saživio videonadzor, a ja sam optužena za mobing”, rekla je.

Poručila je da je njena smjena ništavna. “Vatavuk je prekršio Zakon u upravnom postupku. Prekršio je naš Ustav, nije jasno zašto nije htio čuti o ovim kriminalnim radnjama, nego su me on i Dulibić smijenili s mjesta predstojnice i sustavno mi kršili prava. Članak 38. Ustava jamči slobodu govora. Zabrana javnog nastupanja je protivna Ustavu, a može se kazniti kaznom zatvora”, rekla je na kraju svog izlaganja Zadravec.

Nikola Grmoja upitao je je li netko reagirao na njene prijave. “Godine 2016. sam dobila nalog da prekontroliram prekovremene sate u Vinogradskoj. Za 9 liječnika je bivši predstojnik radiologije pisao da su radili sate koje nikad nisu odradili. Na temelju toga dobili su uvećane isplate i plaće. Odmah sam to odnijela ravnatelju Zovaku. Bilo je još takvih primjera”, odgovorila je Dijana Zadravec.

Dodala je da je s time upoznala i Ministarstvo zdravsta. “Poslana je inspekcija, paušalna, koja je zaključila da ravnatelj treba to istražiti. U zadnjem slučaju ja sam saslušana, izvidi su tajni, o tome ne mogu govoriti. O drugim slučajevima nitko me nije kontaktirao”, rekla je.

Na optužbe smijenjene predstojnice odgovorio je Tomislav Dulibić. “Vlada Tihomira Oreškovića je 2016. godine postavila za ravnatelja Zovaka i Zadravec za zamjenicu. Nakon toga je Zovak postavio Zadravec na mjesto šefa radiologije. Moramo štititi ugled bolnice. Tu smo čuli puno insinuacija i objeda na rad jako puno kvalitetnih liječnika i kvlitetnih ljudi. Vatavuka se uspoređuje s Hitlerom… To je jedan častan čovjek, nestranački, siguran sam da je antifašist”, rekao je Dulibić.

Dodao je da je imenovanje Rituma prije godinu dana predložila Dijana Zadravec. “Toliko o vjerodostojnosti iskaza profesorice Zadravec. Mi smo za sve njene navode rekli da prijavi nadležnim institucijama”, rekao je i dodao da su svi inspektori Ministarstva zdravstva, financija i HZZO-a u bolnici i na terenu. Prema prvim podacima, dodaje, nisu pronađena značajna odstupanja, osim nekih manjih nepravilnosti.

Upitan je li i ranije u Vinogradsku poslana inspekcija, Dulibić je odgovorio: “Odluka je donesena prije par tjedana. Nekoliko puta sam rekao Zadravec da prijavi nadležnim tijelima ako ima sumnju na korupciju. Što bih ja trebao napraviti? Zatražio sam očitovanje ravnatelja. Svi postupci su u tijeku pa ćemo vidjeti pravorijek”.

“Prijavila sam prekovremene sate. Ovo nisu objede i insinuacije, nego ozbiljne optužbe. Ja nisam Vatavuka usporedila s Hitlerom, nego se on sam predložio. Kad sam predložila Rotima za imenovanje, nisam znala za njegove koruptivne radnje. Čim sam to saznala, sve sam istražila, to je bilo krajem 2020. godine”, rekla je Dulibiću Dijana Zadravec.

Na pitanje tko joj je prijetio otkazom odgovorila je da je dobila informaciju iz visokih krugova iz Ministarstva da joj se sprema otkaz. “Na bolovanju sam zbog stresa. Iz jednog izvora, preko posrednika, mi je rečeno da mi je spreman izvanredni otkaz”, rekla je.

Dijana Zadravec poručila je da ima SMS poruku koja dokazuje da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković lobirao da Mario Zovak postane ravnatelj, o čemu je Nacional pisao prošlog mjeseca.

Dijana Zadravec ima dokaze da su Jandroković i Čuljak štitili korupcijsku kliku koju je razotkrila u Vinogradskoj bolnici

Komentiraj