Beroš na tajnoj snimci: “Dijana, vrh stranke, uključujući Andreja, poslao ti je jasnu poruku…”

Je li aktualni v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk, koji je danas donio odluku o razrješenju Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, tu odluku uistinu donio samostalno, kao što se tvrdi u priopćenju poslanom iz bolnice?

Naime, šefica radiologije Dijana Zadravec smijenjena je nakon što je upozorila na korupciju, a uz njen slučaj otpočetka se vežu isprepleteni interesi koji vode prema političkom vrhu HDZ-a. Dijana Zadravec bila je zamjenica sada bivšeg ravnatelja bolnice Maria Zovaka, ona je upravo njega optužila da štiti određene interesne klanove unutar Vinogradske bolnice, a on je ujedno i jedan od liječnika koje je optužila da imaju i svoje privatne klinike. Prošle godine Dijana Zadravec željela se kandidirati za šeficu bolnice, ali je dobila jasnu političku poruku da neće proći i da novi/stari ravnatelj mora biti Zovak. O tome je odlučio sam politički vrh.

Skandal je izbio u javnost kad je u javnost puštena tajna snimka telefonskog razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i Dijane Zadravec.

Ta je snimka bila objavljena u kolovozu prošle godine najprije na YouTube kanalu Spectator, a potom su je prenijeli gotovo svi mediji. U tom razgovoru Dijana Zadravec, koja se željela kandidirati za šeficu Vinogradske bolnice, upozorila je Beroša da je natječaj za ravnatelja bolnice koruptivan jer pogoduje jednoj osobi, upravo tada aktualnom ravnatelju Mariju Zovaku te da je ona o tome obavijestila i njega kao ministra i Upravno vijeće bolnice te da će, ako ne ponište takav de facto namješteni natječaj, imati skandal pred izbore. Razgovor se odvijao neposredno prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u srpnju. Beroš je, međutim, nedvosmisleno Dijani Zadravec poručio da je o izboru ravnatelja vrh stranke, uključujući Andreja Plenkovića, već donio odluku. Ključni dio razgovora koji je tada skandalizirao javnost jer se vidjelo da se čak i odluke o ravnateljima bolnica donose u središnjici HDZ-a, odvijao se ovako:

Zadravec: Ti ideš u protuzakonit, protustatutaran natječaj…

Beroš: Hvala ti! Dijana hvala ti, hvala, hvala.

Zadravec: Ma nije hvala ti! Vidjet ćeš, imat ćeš skandal pred izbore. Jel’ to stranci treba?

Beroš: Gledaj, ja nisam stranka, ja nisam predsjednik stranke, ja nisam vodstvo stranke…

Zadravec: Ti hoćeš reći da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj?

Beroš: Gledaj, ja ti hoću reći ono što sam ti rekao. A to je da je vrh stranke, uključujući Andreja, tebi poslao jasnu poruku. Dijana moja, nemrem više od toga. Ja iz ovih okvira nemrem otić’.

Zadravec: To nije točno! Ti ne možeš govoriti vrh stranke i Andrej u jednoj rečenici.

Beroš: Dijana, ja to mogu i jedino tako mogu. To je moja jedina sad mogućnost.

Zadravec: Hoćeš reći da si ti razgovarao s Andrejem i da je Andrej odabrao Zovaka? To mi hoćeš reći?

Beroš: Da, to ti hoću reći, da je vrh stranke odabrao put.

Zadravec: Ne, ne, ne! Da li je Andrej decidirano rekao da će Zovak biti ravnatelj?

Beroš: Dijana, ja s tobom ne želim razgovarati na ovakav način. A što se tiče ovog drugog, to smatram prijetnjom.

Razgovor je tu završio jer je Dijana Zadravec zaklopila slušalicu.
Novi ravnatelj nije izabran ni skoro punih godinu dana od tog događaja. Mario Zovak proglašen je najprije v.d.ravnateljem, a nakon što je nedavno dao ostavku, na njegovo je mjesto imenovan Zoran Vatavuk. Procedura izbora novog ravnatelja tek je započela, a Dijana Zadravec već je izjavila da nema namjeru odustati od ponovne kandidature.

 

 

 

 

Komentiraj