DIGITALNA HRVATSKA Platforma za promicanje novih tehnologija i poslovnih modela krenula s radom

Digitalna Hrvatska

Digitalna Hrvatska, udruga osnovana radi promicanja novih tehnologija i poslovnih modela nastalih njihovom uporabom, počela je s radom.

Izvršni direktor Digitalne Hrvatske, Đuro Lubura, okupio je kao osnivače tvrtke čije se poslovanje temelji na digitalnoj tehnologiji – tehnološku platformu Uber, telekom operatora Tele2, proizvođača robotiziranih strojeva posebne namjene DOK-ING te pružatelja usluga outsourcinga poslovnih procesa i tehnoloških rešenja M+ Grupu.

Ključni smjerovi djelovanja Digitalne Hrvatske su promicanje novih tehnologija i poslovnih modela koji nastaju njihovom uporabom, poticanje razvoja infrastrukture – primarno infrastrukture za e-mobilnost i telekomunikacijske infrastrukture, promicanje tržišnog natjecanja kao ključnog faktora razvoja, poticanje poboljšanja investicijske i općenito poduzetničke klime te poticanje prilagodbe obrazovnog sustava potrebama gospodarstva i zahtjevima budućnosti.

“Okupili smo se jer, unatoč evidentnom napretku našeg gospodarstva proteklih godina, Hrvatska i dalje zaostaje za europskim zemljama koje smatra referentnim točkama. Prema Europskoj komisiji imamo najlošiju razvijenost i kvalitetu fiksne telekomunikacijske infrastrukture u cijeloj EU, zbog čega je nužno snažno poticati konkurentnost koja jedina dovodi do novih investicija te bolje i jeftinije usluge. Bavit ćemo se i temom e-mobilnosti – nema električnih vozila na cestama između ostalog i zbog malog broja punionica, a punionice se ne postavljaju jer zbog malog broja e-vozila nisu isplative. DOK-ING ima znanje i volju pomoći u razvoju punionica, a Uber želi napraviti ozbiljan iskorak i uvesti električna vozila u svoju flotu. Oni će zajedno kao članovi Digitalne Hrvatske osmisliti ekosustav koji će pomoći uvođenju e-mobilnosti na velika vrata u Hrvatsku”, kaže Đuro Lubura o razlozima za osnivanje Digitalne Hrvatske.

Osim izvršnog direktora, Digitalna Hrvatska ima i Upravni odbor u kojeg su izabrani predsjednik Uprave Tele2, Viktor Pavlinić, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu, Davor Tremac, predsjednik Uprave DOK-ING-a, Vjekoslav Majetić te CEO M+ Grupe, Ivan Posavec. Tajnik Digitalne Hrvatske je Robin-Ivan Capar.

Osnivačima su se pridružile i druge tvrtke koje prepoznaju važnost i nužnost digitalne preobrazbe i spremne su sudjelovati u promjenama poput startupa za proizvodnju edukacijskih robota STEMI, jednog od najboljih svjetski startupa na području zdravstva koji proizvodi pametni nakit Bellabeat ili hrvatskog proizvođača pametnih telefona Noa i H18 M vlasnika Megaegastore dućana diljem Hrvatske, tvrtke Hangar 18. Među njima je i najpoznatiji hrvatski coworking centar HUB385 u čijem se prostoru Digitalna Hrvatska smjestila.

Digitalna Hrvatska zamišljena je kao platforma kroz koju će se artikulirati zahtjevi za hvatanjem koraka s digitalnom i tehnološkom transformacijom koja karakterizira današnji svijet, platforma kroz koju će se znanje i iskustvo realnog sektora dobronamjerno ponuditi nositeljima javne vlasti kako bi što brže i lakše spoznali stvarne potrebe gospodarstva i mogli donositi odluke koje će olakšati implementaciju novih tehnologija te razvoj novih usluga koje se temelje na njima.

“Želimo pomoći onima koji koriste pamet i znanje da bi stvorili dodanu vrijednost, jer u društvu koje dolazi, a koje zovemo digitalno društvo, sve manje će biti važan kapital, a više znanje i kreativnost. Nove tehnologije i globalna povezanost omogućuju svakome da bude konkurentan. Želimo pomoći da svi imaju jednake šanse, a za to je između ostalog potrebno odgovarajuće obrazovanje i telekomunikacijska infrastruktura bez koje ne možete razvijati niti biznis niti znanost“, rekao je Đuro Lubura.

Više o Udruzi i njenim ciljevima možete pronaći na web stranicama www.dig.hr.

Đuro Lubura

Komentiraj