DIGITALIZACIJA DRŽAVNE UPRAVE: “e-Građani” bilježe 80 tisuća novih korisnika, zatraženo oko 800 tisuća propusnica

Sustav “e-Građani” zbog sve veće potrebe i slijedom epidemije koronavirusa koristi 934.762 korisnika, a samo u razdoblju od  1. do 8. travnja broj korisnika narastao je za više od 80.000, izvijestili su iz Ministarstva uprave te dodali da je putem sustava e-Propusnica odobreno njih više od 860.700.

“Budimo odgovorni, ostanimo doma i iskoristimo mogućnosti koje nam pruža sustav e-Građani”, poručili su u petak iz Ministarstva.

Uz povećanje korisnika, sam sustav postao je bogatiji i za dvije nove e-usluge te ih ukupno ima 72.

Fina je razvila uslugu “e-Blokade” koja građanima omogućuje uvid i preuzimanje podataka iz njihovog Očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje te preuzimanje slika dokumenata osnova za plaćanje koje su evidentirane u Fini.

Također, Agencija za obalni linijski pomorski promet putem usluge “Otočna iskaznica” korisnicima omogućuje podnošenje e-zahtjeva za izdavanje otočne iskaznice za osobu i vozilo, uvid u aktivne iskaznice te pregled putovanja i podnesenih zahtjeva.

Što se tiče sustava “e-Propusnica”, od uspostave je dosad odobreno više 860.700 propusnica, a preko 34.000 zahtjeva je odbijeno.

“U izrazito kratkom roku su povezana nadležna tijela i sustav umjesto vas povlači dokumente i provjerava ih. Vođeni ovim iskustvom snažno ćemo nastaviti dalje u digitalizaciji javne uprave”, rekao je ministar uprave Ivan Malenica.

Ministarstvo je navelo još neke od brojnih usluga koje građanima olakšavaju komunikaciju s tijelima javne vlasti, kao i ostvarivanje njihovih prava.

Od prijave novorođenčeta i e-Dnevnika do uvida u laboratorijske nalaze i teprapije

Uslugom “e-Novorođenče” roditeljima se omogućava prijava rođenja djeteta putem interneta iz vlastitog doma, pri čemu roditelji trebaju posjedovati elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Prijavom rođenja djeteta roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti potrebni zapisi iz evidencija, uvjerenja, potvrde, poveznice i obavijesti.

Građani mogu podnijeti i zahtjev za izdavanje vozačke dozvole i putovnice, imati uvid u Matične knjige, u izabranog liječnika, laboratorijske nalaze, terapije i drugo. Nadalje, građani mogu provjeriti i ocjene svog djeteta u školi unutar usluge e-Dnevnik, kao i dugi niz usluga koje su dostupne na web stranici https://pretinac.gov.hr/.

Također, Ministarstvo uprave komunicira s Ministarstvom zdravstva oko digitalizacije usluga te spajanja na sustav e-građani.

Uskoro i nove e-usluge

Uz to, Ministarstvo uprave najavljuje da kroz nadolazeće razdoblje građani mogu očekivati nekoliko novih e-usluga poput  “e/m Potpis i e/m Pečat”, “e-Poslovanje” te “e-Pristojbe” pomoću kojeg građani više neće morati ići na kiosk ili u poštu po biljege i taksene marke, već će ih platiti POS uređajem ili internet bankarstvom.

Detaljne upute o pristupu i korištenju usluga u sustavu e-Građani mogu se pronaći na poveznici Središnjeg državnog portala, a o korištenju elektroničke osobne iskaznice (eOI) na portalu eOI.

Komentiraj