“Difamirajuće informacije”: Nova TV mora platiti odštetu jer je objavila ispovijest silovane žene

Autor:

Saša Zinaja/Nfoto

Bivšem glavnom tajniku Auto moto kluba Siget Damiru Škari, optuženom za spolno uznemiravanje i silovanje tajnice, Nova TV mora platiti 30 tisuća kuna odštete. Nepravomoćno je to presudio Berislav Zaninović, sudac Općinskog suda u Novom Zagrebu, zaključivši da je Nova TV povrijedila Škari čast i ugled jer su objavili ispovijest njegove žrtve u emisiji Provjereno emitiranoj 5. rujna 2019. godine, objavio je Telegram.

Ispovijest silovane tajnice kasnije su prenijeli i ostali mediji, a protiv Škare je uskoro otvorena istraga nakon koje je podignuta i optužnica. Sudski postupak je još uvijek u tijeku. Prema nepravomoćnoj presudi, Nova TV mora platiti odštetu jer Škaro u trenutku emitiranja Provjerenog još nije bio osumnjičen, odnosno protiv njega još nije bila podnijeta kaznena prijava.

Zato sud smatra da ga se nije smjelo povezivati sa seksualnim zlostavljanjem suradnice, bez obzira što je ona sama javno svjedočila o tom mučnom događaju. Sudu nije bitno ni što je Škaro kasnije optužen upravo za silovanje te žene.

U obrazloženju presude na više mjesta navedeno je kako protiv Škare u trenutku snimanja priloga za Provjereno još nije bila podnijeta kaznena prijava. Sud je došao do takvog zaključka, iako je tajnica u svom iskazu potvrdila da je dva dana nakon što ju je Škaro zaskočio u uredu podnijela prijavu. Prema njezinim riječima, silovanje se dogodilo u subotu 10. kolovoza 2019. , a ona je u ponedjeljak sve ispričala svojoj liječnici koja je obavijestila policiju. Policajci su isti dan i ispitali Škarinu žrtvu, te ubrzo uzeli od nje i haljinu na kojoj je pronađen njegov DNK.

Nekoliko dana kasnije, potvrdila je tajnica na sudu, kontaktirao ju je jedan Škarin prijatelj i ponudio joj 80 tisuća eura za šutnju, a poruke joj je slao i sam Škaro pitajući je ‘kako su ti djeca?’. Zbog toga se uplašila i pobojala da bi ga policija mogla zaštititi, s obzirom na poziciju koju je tada imao.

“Novoj TV sam se obratila kako bih zaštitila sebe i svoju djecu od Damira Škare. Svaki put kad bih se vratila iz policije dobila sam poruku od nekog njemu bliskog, a na kraju sam posumnjala i u policiju. Zato sam odlučila o svemu javno govoriti”, navela je u svom iskazu Škarina žrtva.

Svjedočio je i novinar Ivan Čorkalo koji je napravio sporni prilog. Prisjetio se kako je u više navrata zvao Škaru ne bi li dobio od njegovu izjavu o optužbama za seksualno uznemiravanje. Jednom mu se čak i javio, ali je rekao da ga slabo čuje jer je u tunelu. “Nakon toga mi više nije odgovarao na pozive”, naveo je novinar.

Dvoje svjedoka bliskih Škari opisali su pak koliko je on patio nakon emitiranja ‘Provjerenog’ 5. rujna 2019. godine. Ovdje valja napomenuti da je Škaro uhićen dan ranije, kada je tek bila emitirana najava za emisiju s iskazom silovane tajnice. Nakon toga je pokušao putem suda spriječiti objavu ‘Provjerenog’, no to mu nije uspjelo.

Zanimljivo je da se sam Škaro u svom svjedočenju nije mogao sjetiti je li ga novinar ‘Provjerenog’ doista kontaktirao.

Sjećao se pak da ga je tajnica u više navrata tražila povišicu plaće jer je navodno imala financijskih problema.

“Nisam ju ni silovao ni seksualno uznemiravao. S ljudima u uredu znao sam se zagrliti i nitko se na to nije bunio. Nakon ove emisije u kojoj sam prikazan kao silovatelj osjećao sam se jako loše. Nisam mogao zaspati bez tableta. Nova TV je protiv mene pokrenula neviđenu hajku, tražili su čak i moju smjenu. U životu sam imao toliko teških borbi u najagresivnijem olimpijskom sportu, no ništa mi nije nanijelo toliko boli i poniženja kao ova emisija”, kazao je na sudu Škaro.

Koliko mu je bilo teško potvrdila je i njegova aktualna partnerica: “Provjereno je objavilo lažne tvrdnje o njemu. On je i dalje, nakon svega, u teškom psihičkom stanju. Dio prijatelja ga se odrekao, a jednom mu se jedna žena na ulici obratila pitanjem: Gdje si, silovatelju s Nove TV?“.

Na kraju je sud zaključio da Nova TV mora Škari platiti odštetu. “Novinar prije snimanja priloga nije kontaktirao Škaru, već ga je, kako je sam potvrdio, kontaktirao nakon snimanja. Nije provjerio tvrdnju da je neka osoba tajnici nudila novac jer je smatrao da ona u svom iskazu govori istinu. Dužnost je nakladnika provjeriti činjenične tvrdnje koristeći pouzdane izvore, te provjeriti i procijeniti točnost i utemeljenost izjava u medijskom prostoru. Novinar Nove TV je u ovom prilogu naveo da su i druge zaposlenice iz boksačeva ureda izlazile uplakane te da nisu htjele pred kameru jer da je strah ipak bio jači. Takvim je izvještavanjem stvorio dojam o Damiru Škari kao osobi koja ne preže ni pred čime, koji je bezočan, nemilosrdan, neosjetljiv i divljački surov. Pri tome mu nije dao priliku da se prije samog snimanja priloga i sam očituje o tim tvrdnjama”, stoji u presudi prema kojoj Nova TV nije postupala po načelu dobre vjere, niti u skladu s etikom novinarskog poziva. Naglašava se i da prema Zakonu o kaznenom postupku podaci osobe protiv koje je podnijeta kaznena prijava predstavljaju službenu tajnu.

“Nova TV je potpuno zanemarila pravo Damira Škare na zaštitu dostojanstva, ugleda i časti, budući su gledatelji iz priloga vrlo vjerojatno mogli steći dojam da je Škaro nedvojbeno počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Prema ocjeni ovog suda u prilogu su upotrijebljeni izrazi kojima su prekoračene granice slobode izražavanja, koji nisu dani u javnom interesu i u dobroj vjeri već se radi o difamirajućoj informaciji, na temelju koje se položaj Damira Škare u društvu i njegovoj profesionalnoj sredini umanjuje upravo zbog objavljenog priloga. Sadržaj ovog priloga vrijeđa dostojanstvo, ugled i čast Damira Škare, te je kod njega izazvao duševne boli koje opravdavaju priznanje satisfakcije izražene u vidu novčane naknade”, zaključuje sud u nepravomoćnoj presudi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.