Diego Maradona slavi 60. rođendan

Diego Armando Maradona rođen je kao peto od osmero djece i odrastao je u jednoj od najsiromašnijih obitelji u četvrti Ville Fiorito u Buenos Airesu. Prema legendi, u trenutku kada se rađao njegova majka Dalma Salvadora viknula je: “Goool”, jer ju je toliko udarao nogama u trbuhu. Njegov otac Don Diego bio je zidar, a neko je vrijeme radio kao nosač te utovarivao sanduke i bale u tegljače kako bi mogao uzdržavati tri sina, pet kćeri i suprugu. No Maradonu siromaštvo nije odvraćalo od nogometa, a prvi kontakt s loptom imao je na treći rođendan, kada ju je dobio na dar.

“Rođak mi je darovao loptu s kojom sam idućih šest mjeseci spavao kako mi je nitko ne bi ukrao. Ponekad bi mi je majka zaplijenila jer je željela da se fokusiram na druge stvari. Tada još nije shvaćala da je nogomet moj poziv. Djetinjstvo sam proveo po kanalima, igrao sam nogomet na okolnim pustopoljinama, uništavao obuću tako brzo da me otac istukao svaki put kad bi mi morao kupiti nove cipele.
Napustio sam školu kako bih se usredotočio na nogomet. Ravnatelj škole često se žalio na moje izostanke, pa bi ga moj trener zvao na utakmice da vidi kako su ti izostanci opravdani. Nakon toga više nije bilo nikakvih problema s izostancima. Ja sam sa samo 15 godina debitirao za Argentinos Juniorse i postao najmlađi član u povijesti lige.”

Komentiraj