EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Diaz-Canel naslijedio Raula Castra na čelu Kube

Članovi kubanskog parlamenta izabrali su prvoga zamjenika dosadašnjeg predsjednika Raula Castra, Miguela Diaza-Canela, njegovim nasljednikom, izvijestilo je u četvrtak Državno izborno povjerenstvo.

Nacionalna skupština predložila je Diaza-Canela kao jedinog kandidata koji će naslijediti 86-godišnjeg Castra na dužnosti predsjednika države te je potvrdila njegov izbor s 99.83 posto glasova.

U svom inauguralnom govoru Diaz-Canel je rekao da će “uvesti promjene tamo gdje su one potrebne”, istodobno braneći “savršenu” Kubansku revoluciju.

Za 57-godišnjeg Diaza-Canela glasovala su 603 od 604 zastupnika Nacionalne skupštine. Premda je riječ o povijesnoj smjeni na čelu Kube, ne očekuje se da će novi kubanski čelnik uvesti reforme koje bi izmijenile jednostranački sustav i državno upravljanje ekonomijom.

Tajno glasanje održano je u srijedu.

Za prvoga zamjenika Diaza-Canela izabran je Salvador Valdes Mesa. Dosad je obavljao dužnost jednog od petorice zamjenika predsjednika.

Premda ga smatraju režimskim čovjekom, novi predsjednik Kube morat će pokazati svoje kvalitete Kubancima s obzirom na to da mu nedostaje revolucionarni pedigre što su ga imali njegovi prethodnici, smatraju analitičari.

Komentiraj