Diana Percač: “Neke veledrogerije već krenule s normalizacijom isporuke lijekova”

Mladen Bušić, predsjednik udruge poslodavaca u zdravstvu, u četvrtak je u emisiji ‘U mreži Prvog’ izjavio da danas ne postoji nijedna bolnica u Hrvatskoj koja nije dužna. Dug, dodao je, nastaje zbog toga što postoji nesrazmjer između prihoda i rashoda kod svih zdravstvenih ustanova.

Sustav, ističe, ni u jdnom trenutku nije bio ugrožen. “Pacijenti su dobivali svoje lijekove, zdravstveno osoblje je radilo cijelo vrijeme, i Hrvatska može biti ponosna na svoj zdravstveni sustav”, rekao je. Upitan koliko je dužna bolnica ‘Sveti duh’, čiji je ravnatelj, nije izravno odgovorio. Pooručio je da je sustav dimenzioniran tako da pacijenti imaju vrlo velika prava i odličnu zdravstvenu zaštitu koja je u najblažu ruku na razini prosjeka Europske unije.

Ravnatelj uprave za financijske poslove ministarstva zdravstva Gordan Žanić istaknuo je da pregovori Vlade i veledrogerija traju nekoliko tjedana. Zahvalio je sudionicima jučerašnjeg sastanka jer su, dodaje, pokazali razumijevanje, konstruktivan razgovor i na kraju su iznjedrili rješenje za dugove u zdravstvu. Na pitanje odakle sredstva kako bi se pokrio dug, Žanić je izjavio kako je Ministar Marić iznio svoj financijski plan i rekao da će se kroz rebalans naći neka dodatna sredstva.

Diana Percač, predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija, kazala je da ne bi željela govoriti o dobitnicima i gubitnicima. “Mislim da je ve ovo bilo u interesu hrvatskih pacijenata. Mislim da nas je ta neizvjesnost, hoće li biti lijeka sve izuzetno mučila i da je to osnovni razlog zbog kojeg su se našla ova sredstva”, rekla je i dodala da bi se isporuka lijekova sad trebala normalizirati. Istaknula je da su neke veledrogerije već krenule s normalizacijom i dodala kako “isporuke lijekova izvana nisu učestale, pa treba malo vremena”. Objasnila je da je uplaćeno 900 milijuna kuna što nisu dodatna sredstva, nego je ubrzano povlačenje sredstava kako bi se pokrenula likvidnost, što je dalo jedan zamah kako bi isporuke krenule.

Komentiraj