DHT: Turističke djelatnici s predstavnicima vlade o radnoj snazi, koncesijama, inspekcijama i državnoj imovini

facebook.com

Za predstojeći vikend Hrvatska bi trebala ostvariti 100-milijunto ovogodišnje noćenje, što je prvi puta u povijesti i 2 do 3 godine ranije nego se očekivalo te je sada najvažnije turistički promet disperzirati izvan ljeta i na kontinent, poručio je ministar turizma Gari Cappelli na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika i predstavnika Vlade u sklopu Dana hrvatskog turizma (DHT).

“Uskoro će u Sabor zakon o pružanju usluga u turizmu koji će otvoriti nove prilike za cjelogodišnji turizam, među kojima i zdravstveni, ali i za investicije. Pokušat ćemo u koordinaciji s poslodavcima i institucijama riješiti problem nedostatka radne snage za iduću godinu, a otvoreni smo i za sve druge konstruktivne razgovore, pa i o PDV-u i potrebi povećanja plaća”, kazao je Cappelli.

O radnoj snazi i nedostatku kvalitetnih kadrova upozorenja je uputio i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić, kazavši da politika nije išla u smjeru boljih uvjeta rada i poslovanja i boljih plaća u turizmu.

“Kada bi Vlada shvatila da se poreznim i drugim rastrećenjima turističkim poslodavcima otvara prostor za povećanje plaća pa i više ugovora na neodređeno, možda bi nešto činila. Bez toga, problem s kadrovima neće nestati, kao ni bez novog obrazovanja”, rekao je Andrić.

On je protiv uvoza radne snage, tvrdeći da su domaći radnici najbolji i najisplativiji.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević najavila je da će se do kraja ove godine organizirati Dani poslova u turizmu u Osijeku, Kninu i Zagrebu i da će se za više od tri tisuće nezaposlenih organizirati edukacije i prekvalifikacije.

Što se tiče koncesija plaža, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac kazala je da u Hrvatskoj ima 211 koncesioniranih plaža te da odlučivanje o koncesijama treba biti u rukama lokalne uprave.

“Tada Bol, Vir i druga mjesta neće imati problema kao ove godine, da se moraju boriti za svoje plaže na kojima žele unaprijediti infrastrukturu”, kazala je Kostelac.

Turistički djelatnici pitali su i o inspekcijama i kaznama, na što im je Marijana Kudeljan iz Porezne uprave kazala kako se u kontrolu ne dolazi bez prethodne najave, jer cilj nije kažnjavanje ni zatvaranje objekata.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac kazala je da u EU fondovima ima prostora za turizam te da su dogovoreni i programi povoljnog kreditiranje s HBOR-om i poslovnim bankama.

Državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban očekuje da će u siječnju iduće godine, kada na snagu treba stupiti novi zakon o upravljanju državnom imovinom, biti lakše riješiti brojne nakupljene probleme pa tako i odblokirati dugogodišnje zavrzlame imovinsko-pravnih odnosa oko vojarni i drugih objekata koji mogu u turističku funkciju.

Komentiraj