DHMZ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Pogledajte kakva nas zima očekuje

Pixabay

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je u ponedjeljak dugoročnu prognozu vremena za razdoblje od studenog 2017. do siječnja 2018. godine.

DHMZ predviđa kako će u sljedeća tri mjeseca biti malo toplije nego što je uobičajeno za to vrijeme godine, odnosno uobičajeno hladno vrijeme. Pri tom je u studenom moguće malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, a pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature izgledno je i u siječnju. S druge strane, u prosincu je u nekim područjima povećana vjerojatnost za malo hladnije nego što je uobičajeno.

U sljedeća će tri mjeseca oborina biti u prosjeku, ili manje od prosjeka u većini zemlje. Pritom je vjerojatnost za suše nego što je uobičajeno malo povećana u studenom, i to osobito na jugu, te u prosincu na zapadu zemlje. U siječnju je umjerena vjerojatnost za količinu oborine oko klimatološkog mjesečnog srednjaka pa i malo veću.

Ipak, DHMZ navodi kako su moguća i toplija razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno prodori hladnijeg zraka koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u prosincu i siječnju. A ponegdje, kao što je bilo u rujnu i listopadu, u dijelu sezone nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju.

Komentiraj