Sanjin Strukic/PIXSELL

DHF: 25. izdanje Festivala otvoreno u rođendanskoj atmosferi

Dani hrvatskog filma (DHF), festival koji proteklih 25 godina redovito predstavlja recentnu domaću filmsku produkciju kratkog i srednjeg metra, otvoren je četvrtak navečer u zagrebačkom kinu Europa, u slavljeničkoj, rođendanskoj atmosferi za jubilarno izdanje.

Na otvorenju je tradicionalno dodijeljena nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Zlatni Oktavijan za životno djelo – ovogodišnji dobitnik je autor animiranih filmova, crtač i karikaturist Nedeljko Dragić.

“Dragić nije samo animator nego lucidni ilustrator,, karikaturist i prije svega crtač koji je obišao svijet uvijek govoreći o tjeskobama modernog svijeta ili sebe samog”, rekla je Diana Nenadić, predsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara.

“Nacrtao je milijune crteža i znao ih oživjeti radeći čuda na praznom listu bijelog papira”, dodala je, pozvavši publiku da pljeskom pozdravi laureata koji zbog zdravstvenih problema nije mogao doći na dodjelu.

Tom, jednom od najznačajnijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma, široj javnosti najpoznatijem kao autoru logotipa i maskote Univerzijade – Zagija u čast, posljedni dan Festivala prikazat će se retrospektiva s desetak ponajboljih filmova nastalih od polovice šezdesetih do kraja osamdesetih godina.

 

  • Festival je otvorio Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, podsjetivši na same početke “Dana” u devedesetima, u vrijeme krhkog primirja, opće opasnosti i pod sloganom “Stop the War in Croatia”, kao i dugometražnih igranih uradaka koji su bili drugačiji od onih koji su se prikazivali na Danima.

 

“Na festivalu su se prikazivali filmovi snimani većinom u groznim uvjetima, na marginama produkcije HRT-a, u podrumima Akademije dramske umjetnosti, a u kojima su postojale iskrice talenta, nada i tvrdoglavost koja je davala vjeru da bi se mogli dogoditi neki drugi filmovi”, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, niza uspješnih recentnih hrvatskih filmova ne bi bilo bez Dana hrvatskog filma. “Hrvatska kinematografija danas ima novi  kvocijent inteligencije i zajedništvo, počinila je grijeh uspjeha”, ustvrdio je Hribar, dodavši da, ako već treba poslati neku poruku javnosti s otvorenja,  neka to bude još uvijek aktualan “stari hrvatski pozdrav” – Stop the War in Croatia.

Željko Luketić, umjetnički direktor “Dana”, rekao je da će ponoviti dobitnu formulu s prošlog izdanja, odnosno izuzetno uspješan koncept koji je u samo četiri dana privukao između četiri i pet tisuća posjetitelja. “Ove godine prikazujemo ukupno 150 filmova,  što nas čini festivalom koji u najkraćem roku prikazuje najviše hrvatskih fimova. Trudimo se odabrati najbolje i ono što možda inače ne biste imali priliku pogledati”, poručio je.

Zdenka Gold, direktorica festivala, podsjetila je kako je organizaciju festivala u zadnja dva izdanja preuzela mala producentska kuća Spiritus movens što, napomenula je, nije bilo lako. “Nadam se da su dva izdanja koja smo organizirali dostojni tradicije hrvatskog filma”, rekla je.

Tijekom četiri festivalska dana u konkurenciji će se prikazati 87 filmova, od čega će trećina biti prikazana premijerno. Igranofilmsku produkciju kratkoga i srednjeg metra predstavit će 14 ostvarenja, dokumentarna selekcija donosi 25 recentnih hrvatskih dokumentaraca, sedam animiranih i 17 eksperimentalnih filmova.

Natjecanje namjenskog filma uključuje 24 ostvarenja, reklama i namjenskih filmova, te osam glazbenih spotova.

Programi konkurencije prikazuju se u 14 tematskih blokova, od 16 sati do kasno u noć. Paralelno se prikazuje i niz popratnih programa, pa će se na festivalu predstaviti ukupno oko 150 filmova.

Komentiraj