Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak je vrlo brzo reagirao na kritike premijera Mire Cerara da previše govori i otkriva slovenske planove u vezi s implementacijom arbitražne presude, rekavši da se Cerar vara.

Cerar je novinarima na marginama summita čelnika EU-a u Tallinnu kazao da je Erjavca upozorio kako svojom oštrom retorikom prema Hrvatskoj i otkrivanjem planova za provedbu arbitraže šteti Sloveniji, a zapravo koristi Hrvatskoj, što je Erjavec u izjavi novinarima negirao.

“Ne želim s premijerom polemizirati, ali sam uvjeren da se on vara. U više od 20 godina pokazalo se da Hrvatskoj najbolje koristi ako mi samo čekamo i proučavamo granična pitanja, a ništa u tom smislu ne napravimo”, kazao je Erjavec, a prenose  slovenski mediji.

“Ne smijemo oklijevati i čekati.. jer na svojoj strani imamo međunarodno pravo i Europsku komisiju. Čekati da Hrvatska pristane na implementaciju bila bi velika greška jer se to neće dogoditi. Vlada mora napraviti sve da se presuda provede, a za to mora iskoristiti sve pravne mogućnosti”, kazao je Erjavec.

Erjavec je u četvrtak nakon redovne sjednice vlade kazao da je prihvaćen njegov prijedlog da Slovenija pronađe međunarodne pravne stručnjake koji bi joj pomogli da podnese tužbu protiv Hrvatske za kršenje međunarodnog prava, kako Slovenija ocjenjuje hrvatsko odbijanje arbitražne presude.

Komentiraj