Njemački Deutsche Welle u petak je u rubrici ‘Priča dana’ objavio tekst o hrvatskom gradu Iloku, u kojem navode kako je jedan od najljepših ravničarskih gradova u Hrvatskoj, ali upravo u njemu se najviše osjeti opće stanje u državi.

Članak je naslovljen s ‘Grad u kojem se više ne mogu kupiti cipele’. Autori teksta navode kako Iločani već godinama čekaju izgradnju brze ceste, ali bez uspjeha. Umjesto toga – stanovnici odlaze. “Nezaposlenost, niska cijena rada, nesigurnost radnog mjesta, sve su to uzroci zbog kojih napuštaju grad koji bi mogao biti biser Srijema”, piše njejmački list.

Ilok je na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine imao šest tisuća stanovnika, a procjenjuje se da ih je danas tisuću manje. “U Bapskoj su arheološka nalazišta starija od vučedolskih, u Iločkom vinogorju se proizvode neka od najboljih vina u Hrvatskoj, enološka i gastronomska ponuda je jedinstvena. Dunav je resurs sam za sebe, a ribolovni, lovni i cikloturizam su odlična prilika”, ispričala je gradonačelnica dodajući kako bi spas za Ilok mogao biti turizam.

“U Iloku još imamo ljude koji nemaju tekuću vodu u kući. Svi koji su radno sposobni i koji su iole snalažljivi odavno su otišli. U zadnjih nekoliko godina otišlo je 500 obitelji s jednim ili dvoje djece”, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice, koja, pak, procjenjuje da Ilok trenutno ima tri tisuće stanovnika. Navodi i kako svi u kupovinu idu u Srbiju, gdje je jeftinije, a trgovine se u Iloku zatvaraju, pa se u gradu više ne mogu kupiti ni cipele.

Komentiraj