Desno-populistička AfD bilježi u Njemačkoj stalan pad popularnosti

Maurizio Gambarini/dpa

Desno-populistička Altternativa za Njemačku (AfD) i dalje gubi na popularnosti tako da ju trenutno podržava svega sedam posto birača, proizlazi iz nekoliko ispitivanja ispitivanja javnog mnijenja objavljenih u srijedu.

„Podrška birača AfD-u najniža je od studenog 2015., kada je naglo porasla zbog izbjegličkog vala“, proizlazi u studiji instituta Forsa za medijske kuće RTL i Stern.

Iste vrijednosti bilježi i istodobno provedeno ispitivanja instituta Allensbach za dnevnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

U istim ispitivanjima najpopularnija je vladajuća Unija CDU/CSU, s 34 posto potpore, a iza nje slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s 32 posto, čime je nastavljen trend rasta popularnosti SPD-a nakon dolaska Martina Schulza na čelo ove stranke.

Stranka Ljevica bi osvojila osam posto, Zeleni sedam te Liberali iz FDP-a šest posto glasova, pokazuju ispitivanja. Primjetan je još uvijek visok postotak neodlučnih birača.

Još najesen prošle godine AfD je na saveznoj razini podržavalo i do 15 posto birača. U nekim saveznim pokrajinama AfD je pobjeđivao na lokalnim izborima s vrijednostima preko 20 posto.

Trenutni pad popularnosti, što su pokazali i nedjeljni izbori u saveznoj pokrajini Saarska, gdje je AfD osvojio 6 posto glasova, povezuje se s negativnim naslovima koji prate predsjednički mandat Donalda Trumpa, kojeg mnogi u Njemačkoj povezuju s AfD-om.

AfD je stranka koja je nastala kao snaga koja se protivi euru i to u jeku financijske krize. Kada se kriza stabilizirala, AfD-u je popularnost naglo pala, ali joj je porasla nakon dolaska izbjeglica, kada se ova stranka profilirala kao najžešći kritičar izbjegličke politike Angele Merkel.

Sama Merkel je u više navrata izjavljivala kako će AfD „nestati s političke scene“ u trenutku kada nestane problem oko izbjeglica.

Komentiraj