Matija Habljak/PIXSELL

Zašto desničari kreću u obračun s Brunom Esih

Ujedinjenje hrvatske desnice koči šefica stranke Neovisni za Hrvatsku, pa je pojedinci iz tih političkih krugova žele pritisnuti plasiranjem laži da je ona prikrivena ‘igračica’ HDZ-a koja se kriomice sastaje s Kolindom Grabar-Kitarović

‘Ujedinjenje desnice, odnosno formiranje jedne liste s kojom bi na izborima za Europski parlament zajednički nastupili Ruža Tomašić, Marijana Petir, Neovisni za Hrvatsku, Hrast, U ime obitelji, Željko Glasnović i HSP, trenutno ovisi o volji Brune Esih, šefice stranke Neovisni za Hrvatsku koja tu ideju minira”, rekao je to Nacionalu izvor blizak tim političkim krugovima zabrinut zbog mogućnosti ponovnog rasipanja glasova na desnici koja bi, po nekim procjenama, ujedinjena mogla HDZ-u oteti čak dva mjesta u Europskom parlamentu.

TE SE TVRDNJE POSVE PODUDARAJU s onima koje dolaze od visokog izvora bliskog vrhu HDZ-a, koji navodi da se zbog takvog stava Brune Esih na desnici odvija prava drama. Tolika da se Brunu Esih otvoreno pripremaju optužiti da je prikrivena “igračica” HDZ-a. U prilog tim tvrdnjama isti izvori pokušali su plasirati tvrdnju da se Bruna Esih potajno sastala s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i da su na tom sastanku njih dvije dogovorile da će Bruna Esih ponovno biti predsjedničina izaslanica na jednom događaju. Međutim, Nacional je i u Uredu predsjednice i kod Brune Esih provjerio te tvrdnje o njihovu tajnom sastanku i ispostavilo se da je riječ o lažima koje se pokušavaju plasirati kako bi se i jednoj i drugoj nanijela politička šteta, što najbolje govori o tome na što su sve u dijelu desničarskog miljea spremni. Visokopozicionirana osoba iz Ureda predsjednice demantirala je da se takav sastanak dogodio i tvrdi da se predsjednica s Brunom Esih nije vidjela gotovo dvije godine.

SVE JE TO PLASIRANO zato što u dijelu desnih krugova smatraju da Bruna Esih svojim postupcima ugrožava ujedinjenje desnice pa su pokušali prikazati kako ona tajnim davanjem podrške predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zapravo radi i protiv vlastite stranke jer je Kolinda Grabar-Kitarović trenutno u tom biračkom tijelu “persona non grata” i ne može računati na njihove glasove. Željelo se podvaliti priču da se Bruna Esih nedavno odazvala pozivu predsjednice na tajni sastanak u okolici Zagreba, gdje joj je predsjednica ponudila da bude njezina izaslanica na odavanju počasti žrtvama komunističkog zločina kod jame Jazovke. Time bi, kako se pokušalo plasirati, predsjednica kompenzirala nezadovoljstvo desnog biračkog tijela njezinim odricanjem od ustaškog pozdrava “za dom spremni” i pokušala vratiti dio glasova. Istovremeno, tvrdilo se da bi predsjednica ove godine trebala ići na obilježavanje Dana antifašističke borbe 22. lipnja u Brezovici. Politički krugovi koji su plasirali tu informaciju željeli su prikazati kako su se zbog tog tajnog sastanka Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović posvađali te da je glavna točka prijepora bila što Zlatko Hasanbegović navodno želi ujedinjenje desnice, dok se Bruna Esih tome opire. Također se željelo prikazati da Bruna Esih to radi zato što je ljubomorna na Ružu Tomašić, zastupnicu u Europskom parlamentu koja bi trebala biti nositeljica zajedničke liste i koja bi dobila više glasova od nje. Da je riječ o nevjerojatnom komplotu zasnovanom na lažima i izmišljotinama, potvrdili su za Nacional i Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

“S predsjednicom ne samo da sada nisam imala sastanak, već se nismo sastajale ni dok sam bila njezina izaslanica, naša suradnja odvijala se samo službeno preko Ureda predsjednice”, izjavila je Bruna Esih za Nacional i objasnila što se krije iza pokušaja plasiranja takvih laži.

“To je sve vezano uz priču o ujedinjenju desnice, jer je nekima jako stalo do toga da postanemo batina HDZ-a za njihove unutarstranačke obračune, s čime ni Zlatko Hasanbegović ni ja ne želimo imati veze. To ne znači da bi meni bilo mrsko destabilizirati Andreja Plenkovića – niti mi je drag Plenković niti drugi – ali ako se žele izboriti za svoje fotelje, neka to učine sami i neka se ne skrivaju iza nas. Nas se očito želi iskoristiti da obavimo nečiji prljavi posao, a to neće ići”, rekla je Bruna Esih.

ONA TVRDI DA SE S DESNOG političkog spektra trenutno na njih vrši snažan pritisak kako bi izašli na izbore za Europski parlament na listi koju predvodi Ruža Tomašić, ali da se oni ne žele vezati uz bilo kakve druge opcije te da nije istina da je protiv ujedinjenja samo ona.

“Svi u predsjedništvu Neovisnih za Hrvatsku protiv su ujedinjenja desnice tako kako nam se nameće s ovim akterima, jer oni nisu novi i nisu ništa donijeli, a ako su čekali Neovisne za Hrvatsku jer mi imamo snagu, onda Neovisni za Hrvatsku mogu i bez njih. Mi smo u pregovorima sa sasvim drugim snagama i sasvim drugim pojedincima”, izjavila je Bruna Esih koja uopće nije bila pretjerano iznenađena konstrukcijama koje se pokušavaju plasirati na njezin račun.

USTVRDILA JE DA SE VEĆ MJESECIMA radi na tome i da određeni krugovi pokušavaju voditi odvojene razgovore s njom i sa Zlatkom Hasanbegovićem, kao i s nekim drugim članovima predsjedništva, ne bi li ih međusobno posvađali, no istaknula je da su oni dovoljno pametni i zreli da ne nasjedaju na takve provokacije. Osim toga, s obzirom na imena s liste ujedinjene desnice koja se spominju, Bruna Esih smatra da takva lista u startu nije realna.

“Nema šanse, odmah vam to mogu reći, javna je tajna da ovi iz Hrasta i Željka Markić nisu u najboljim odnosima, to svi znaju, koliko znam nije zainteresirana ni Marijana Petir. To je bilo viđeno na predstavljanju Hrvatskih suverenista. Svi ti pregovori koji su se vodili, jalovo su završili”, istaknula je i rekla da je riječ o spinovima koji trebaju poslužiti da se izvrši dodatni pritisak na Neovisne za Hrvatsku kao jedine potentne nove snage na desnici. Osim toga, napomenula je da ne zna odakle ta računica da bi ujedinjena desnica mogla osvojiti dva mandata u Europskom parlamentu.

“Ako je netko mislio da ćemo mi zbog straha pristati na nečije mutne dogovore, onda se prevario. Ovo nije naša priča, u toj priči su sasvim neki drugi akteri, a ovi koji mentoriraju Hrvatske suvereniste neka si biraju druge partnere ili rade s njima ako misle da su spremni provoditi njihove ciljeve. Oni imaju problem s nama jer su u ovoj hrvatskoj političkoj močvari svi pokazali da mogu biti kupljeni i sada su došli do nekoga tko to ne može. To je njihov rat, a mi u njemu ne želimo sudjelovati”, bila je odrješita Bruna Esih koja je sve to izgovorila gotovo u dahu, iako je jedna od evidentnih laži s desnice koje su se o njoj pokušale plasirati i ta da sve što je ikad rekla, čita sa šalabahtera.

“Stvari su vrlo jednostavne”, zaključila je, “još prije tjedan dana kad su vidjeli da sam potpuno nespremna o tome razgovarati, čula sam da se ide u moju eliminaciju, odnosno u potpunu političku difamaciju, a ove izmišljene konstrukcije o tajnim sastancima s predsjednicom i mojom navodnom svađom sa Zlatkom Hasanbegovićem, samo su dokaz tome.”

ZLATKO HASANBEGOVIĆ POTVRDIO JE da stoji iza Brune Esih i da je protiv ujedinjenja.

“Dapače, kad govorimo o takozvanom ujedinjenju, pred očima nam treba biti posljednji takav pokušaj i zaboravne treba podsjetiti da nije prošlo ni pet minuta od objave prvih rezultata, a već je izbio sukob između ujedinitelja oko toga kome će ići mandat. Na njihovu sreću daljnjim prebrojavanjem ustanovljeno je da nisu prešli prag”, poručio je kratko Zlatko Hasanbegović aludirajući na listu koju je 2014. predvodio današnji ministar zdravstva Milan Kujundžić. Hasanbegović je, prema mišljenju nekih Nacionalovih sugovornika, trenutno izložen udarima s dviju strana.

“S JEDNE STRANE JE MOST koji želi ući u njegov prostor, a s druge neki HDZ-ovski krugovi koji pokušavaju izvršiti udar preko utjecaja na Brunu Esih”, rekao je Nacionalov izvor. Hasanbegovića su napali zbog činjenice da je HDZ-u omogućio kvorum prilikom glasanja o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, kojim su MOL-u otvorena vrata za preuzimanje više od 50 posto dionica Ine, budući da se sumnja da MOL ima 1,6 posto tajnih dionica na skrbničkim računima. Iako je glasao protiv zakona, to je bilo irelevantno jer je svojim ostankom u Saboru dao HDZ-u većinu. Istovremeno su objavljene ankete prema kojima je podrška stranci Neovisni za Hrvatsku znatno pala.

No ako Neovisni za Hrvatsku prođu loše na izborima za Europski parlament, postavlja se pitanje tko će preuzeti odgovornost.

“Prema svim izračunima, ali i prema mišljenju svih relevantnih političkih komentatora, od krajnje desnih do lijevih, ujedinjena desnica može dobiti oko 150 tisuća glasova i oteti HDZ-u čak dva mandata”, tvrdi Nacionalov izvor.

Trenutno je u opticaju čak 14 imena, od Ruže Tomašić i Marijane Petir, aktualnih zastupnica u Europskom parlamentu, preko Hasanbegovića, Brune Esih, Ane Lederer i Tomislava Jonjića iz Neovisnih za Hrvatsku, desničarskih generala Željka Glasnovića, zastupnika u Saboru, i Željka Sačića, zatim dvoje predstavnika inicijative Željke Markić – Hrvoja Pende i Sanje Bilać – te dvojice predstavnika Hrasta, Hrvoja Zekanovića i Ladislava Ilčića, ali i predsjednika HSP-a i gradonačelnika Gospića Karla Starčevića i Ivice Pandže Orkana.

NACIONALOVI IZVORI IZ TOG MILJEA smatraju da je ujedinjenje desnice ključno i upozoravaju da je na posljednjim izborima za Europski parlament listi na kojoj su bili današnji ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici HDSSB-a, onoj istoj za koju Hasanbegović tvrdi da su se posvađali pet minuta nakon završetka izbora, nedostajalo dvjestotinjak glasova za prolaz i osvajanje jednog mandata u Europskom parlamentu. Ta je lista tada također pokušala okupiti desnicu i s osvojenih 63.437 glasova ostvarila je četvrti rezultat, ali ipak nije uspjela ući u Europski parlament. No na toj listi nije bilo ni Ruže Tomašić ni Marijane Petir, koje su bile na listi HDZ-a, a stranka Zlatka Hasanbegovića još nije ni postojala. Ruža Tomašić tada je osvojila čak 107 tisuća glasova, dok je aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kao prvi na listi dobio tek 70 tisuća glasova. Marijana Petir, koja je tada još bila u HSS-u, osvojila je respektabilnih 42 tisuće glasova.

“HDZ može ugroziti jedino zajednička lista desnice, u protivnom će se svi naši glasovi pretočiti HDZ-u”, rekao je jedan od sugovornika s desnice. Taj sugovornik zato smatra da iza utjecaja na Brunu Esih stoji upravo HDZ koji pokušava unijeti razdor u njihove redove.

Komentiraj