Desetljeće uspješnog rada prve hrvatske regionalne energetske agencije REGEA-e

Karlovačka županija

Povodom obilježavanja desete godišnjice rada Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA-e) te uspješne suradnje s Karlovačkom županijom u Uredu župana Karlovačke županije održana je svečana tiskovna konferencija.

O provedenim projektima s područja energetske učinkovitosti i održivog korištenja energije u toj županiji te o planovima za budućnost govorili su ravnatelj REGEA-e, dr. sc. Julije Domac, župan Karlovačke županije, prof. Damir Jelić te predstavnik REGEA tima u Karlovačkoj županiji, Karlo Rajić.

Konferencija je ponudila detaljan kronološki pregled rada, razvoja i suradnje Karlovačke županije i REGEA-e kroz proteklih deset godina te su predstavljeni programi kroz koje je uloženo više od 60 milijuna kuna osiguranih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raznih ministarstava, Europske unije te proračuna županije.

“Priča o programu razvoja energetske učinkovitosti i održivog upravljanja energijom Karlovačke županije kao i suradnja sa REGEA-om započela je 2008. godine projektom Sustavnog gospodarenja energijom (SEM), koji je u prvoj fazi bio financiran s 1 380 000 kuna iz Interreg programa – New Adriatic Neighbourhood Programme.

U toj je fazi napravljen registar zgrada u vlasništvu županije, pregledane su zgrade te su napravljene investicijske i energetske studije. Zahvaljujući ovom projektu Karlovačka je županija prva u Hrvatskoj uspostavila sustav praćenja potrošnje energenata i vode na mjesečnoj osnovi za sve objekte javnih ustanova te je izrađena Strategija održivog korištenja energije županije.

Suradnja županije i REGEA-om nastavljena je i 2010. godine, kada je agencija preuzela provedbu druge faze SEM programa kojeg je županija financirala vlastitim sredstvima, a za koji je kroz Natječaj za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno 4 718 752 kuna za energetsku obnovu zgrada.

“Danas sam izrazito ponosan i sretan te vjerujem da govorim u ime cijele REGEA-e kada kažem da je proteklo desetljeće bilo ispunjeno pozitivnim pričama, ali i napornim radom, koji su nas iz dana u dan motivirali da ustrajemo u naumu kojeg smo zacrtali 2008. godine. Svaki program i svaki realizirani projekt za nas su nova pobjeda, novi uspjeh i novo ohrabrenje na zahtjevnom putu zaštite okoliša, uvođenja obnovljivih izvora energije i mjera povećane energetske učinkovitosti. U proteklih smo deset godina, zahvaljujući viziji i upornosti, kroz zajedničke projekte i suradnju, Karlovačku županiju pozicionirali kao jednu od vodećih županija kada je odgovorno i učinkovito upravljanje energijom u pitanju“, rekao je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Idući iskorak prema učinkovitom i strateškom upravljanju energijom, u sklopu suradnje REGEA-e i Karlovačke županije, bio je projekt Public energy management (PEM) vrijedan 1 218 750 kuna. PEM se provodio u sklopu Programa prekogranične suradnje (IPA CBC) Hrvatska – Bosna i Hercegovina od siječnja 2011. do lipnja 2012. godine, a pokrenut je s ciljem podizanja razine znanja i svijesti o načinima, prednostima i mogućnostima sustavne provedbe mjera energetske učinkovitosti. Projektne aktivnosti bile su usmjerene na edukaciju i promociju energetske učinkovitosti u sustavima javne uprave poput bolnica, škola i vrtića.

Govoreći o provedenim projektima i plodonosnoj suradnji REGEA-e i Karlovačke županije, župan Damir Jelić je istaknuo:

“Proteklo desetljeće te svi realizirani projekti dokaz su kako zajedničkim naporima možemo ostvariti zacrtane ciljeve, naročito kada su na dobrobit zajednice kojoj služimo. Od samih početaka i prvog programa Karlovačke županije 2008. REGEA je pratila, pomagala i aktivno sudjelovala u provedbi gotovo svih projekata u području energetike i zaštite okoliša te smo izrazito zadovoljni ostvarenom suradnjom. U županiji poduzimamo sve kako bismo stvorili bolje životne i radne uvjete za naše sugrađane, učinkovito gospodarili energijom te istovremeno očuvali prirodna bogatstva i resurse Karlovačke županije za iduća pokoljenja“.

Svoj plan energetske učinkovitosti i održivog upravljanja energijom Karlovačka županija nastavila je 2013. projektom Zelena energija. Riječ je o višegodišnjem programu zamjene kotlovnica u školama Karlovačke županije kotlovima na biomasu. Projekt je ove godine ušao u svoj četvrti investicijski ciklus od 1 470 000 kuna, a kroz dosadašnja tri, u rekonstrukciju kotlovnica tri osnovne škole uloženo je 3 713 000 kuna.

Uz navedene projekte sustavnog gospodarenja te strateškog upravljanja energijom i ugradnjom kotlovnica na biomasu u osnovne i srednje škole, REGEA i Karlovačka županija od 2009. do 2015. pripremile su i provele višegodišnje programe poticanja fizičkih osoba na ugradnju obnovljivih izvora energije i primjenu mjera energetske učinkovitosti. Tako je čak 460 kućanstava ugradilo sustave iskorištavanja obnovljivih izvora energije ili poboljšalo energetsku učinkovitost svojih domova, a vrijednost svih projekata iznosila je 14 893 364 kuna.

Također, pokrenut je i program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti županije kojim su Karlovačka županija i REGEA prijavom na razne natječaje uspjeli osigurati 22 milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu 23 zgrade javne namjene, odnosno, 55 posto sredstava, obzirom da je ukupna vrijednost investicija iznosila gotovo 40 milijuna kuna.

Nadalje, u sklopu suradnje od 2011. godine do danas, REGEA je izradila 83 energetska certifikata za zgrade javne namjene u nadležnosti Karlovačke županije sukladno Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju”, piše u priopćenju za javnost.

Podsjetimo, REGEA je s radom započela 2008. godine zahvaljujući programu Inteligentna energija za Europu i odluci Zagrebačke, Krapinsko – zagorske, Karlovačke županije te Grada Zagreba. Zadaće Agencije su promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. Uz to, Agencija kontinuirano radi na implementaciji dobrih praksi gospodarenja energijom i poticanja koncepta održivog razvoja.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]