Projekcijama prvih desetak kratkometražnih filmova konkurencije, od njih ukupno 25 koji će se natjecati za Grand Prix, nagradu Veliki Brcko, u četvrtak se u Centru za kulturu Trešnjevka otvara jubilarno, deseto izdanje međunarodnog filmskog festivala PSSST! Festivala nijemog filma.

Festival je nastao kao medijski eksperiment trešnjevačkog Centra za kulturu, no dosad se već afirmirao na međunarodnoj razini pa ove godine bilježi gotovo stotinu filmova iz Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike koji su se prijavili za program konkurencije.

Njih 25 ponajboljih, iz 14 zemalja, koji će se tradicionalno prikazivati bez originalnog zvuka, a uz glazbenu pratnju uživo, odabrala je Selekcijska komisija – Petra Belc, Juraj Kukoč i Vedran Šuvar.

Stilski, formalno i tematski raznoliki filmovi dolaze iz Španjolske, Turske, Kanade, Brazila, Švedske, Hrvatske, Francuske, Estonije, Rusije, Slovenije, Švicarske, Japana, Austrije i Njemačke, a mnogi su već sudjelovali na uglednim svjetskim festivalima.

PSSST! je ove godine uveo novi program posvećen suvremenom dječjem nijemom filmu, u okviru kojega će se prikazati kratkometražni uratci školaraca iz jedanaest hrvatskih škola i filmskih družina.

U suradnji sa stalnim partnerom festivala, Hrvatskim filmskim arhivom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva, predstavit će se šaljivi nijemi i zvučni reklamni filmovi iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća.

Kako je ovogodišnji gost srodni filmski festival iz Poljske – Festiwal Filmu Niemego iz Krakova, prikazat će se i dva poljska nijemofilmska klasika – “Moćni čovjek” Henryka Szaroa i “Ljudi bez sutra” Aleksandera Hertza.

Festival se ove godine bavi vezom modernosti i filma, kao medija kroz koji su se prelamale tehnološke, ideološke i sve ostale silnice kraja 19. i prvih desetljeća 20. stoljeća. U okviru te teme prikazat će se, među ostalim, “Čovjek s filmskom kamerom” Dzige Vertova, “Dr. Mabuse” Fritza Langa, “Posljednji čovjek” Friedricha Wilhelma Murnaua i “Simfonija nebodera” Roberta Floreya.

Po riječima Nikice Gilića, predsjednika Programskog vijeća festivala, nakon vrlo uspješnih projekcija u raznim kino-dvoranama može se reći da je nijemi film u Zagrebu postao pravim trendom, za što je u velikoj mjeri zaslužna i revija nijemih filmova PSSST!, koja je prije pet godina prerasla u pravi festival.

Filmske projekcije ove će se godine održavati u pratnji majstora klavira Vitomira Ivanjeka te skupina Sunrise Trio gitarista Ivana Kapeca i Divine Band pod vodstvom Lele Kaplowitz.

Kako je deseti PSSST! festival dio proslave 35. rođendana Centra za kulturu Trešnjevka koji će se obilježiti održavanjem 35 događanja besplatnih za javnost i ulaz na sve filmske projekcije je slobodan.

Festival završava 12. studenog proglašenjem pobjednika, a uz Grand Prix – nagradu Veliki Brcko žirija, nazvanu po prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma “Brcko u Zagrebu”, dodjeljuje se i nagrada publike.

Komentiraj