Deset tisuća malodobnih migranata u Španjolskoj bez roditeljske pratnje

EPA/MOHAMMED BADRA

Broj migranata mlađih od 18 godina koji su stigli bez roditelja dosegnuo je 10.000 u Španjolskoj, gdje je vlada u srijedu najavila da će izdvojiti 40 milijuna eura za poboljšanje skrbi o njima.

Nova vlada socijalista Pedra Sancheza koja je preuzela vlast prije tri mjeseca, poduzima ovaj “izniman korak” zbog “porasta broja dolazaka zadnjih mjeseci”, navodi se u priopćenju ministarstva zdravstva.

Trenutačno ih je 10.000, rekla je ministrica zdravstva Carmen Monton. U travnju je prošla konzervativna vlada imala na popisu nešto više od 6.200 malodobnih migranata, a u 2016. bilo ih je 4.000.

U utorak ujutro, 49 osoba za koje se vjeruje da su malodobne a podrijetlom su iz Magreba, iskrcalo se na plaži u Tarifi iz gumenog čamca, rekla je za AFP policijska uprava Andaluzije.

Vlada je planirala “proračun od 40 milijuna eura za prihvat malodobnih migranata bez pratnje odraslih”, koje će se raspodijeliti po pokrajinama, piše u priopćenju ministarstva.

O toj djeci i tinejdžerima, koji uglavnom dolaze iz Maroka, skrbe autonomne zajednice i gradovi takozvanog prvog prihvata, napose Andaluzija i gradovi Ceuta i Melilla, španjolske enklave u Maroku.

No donošenjem plana pomoći vrijednog 40 milijuna eura, vlada želi financijski potaknuti i druge pokrajine da prihvate malodobnike.

U Ceuti je glasnogovornik mjesne vlade Jacob Hachuel iz konzervativne stranke nedavno rekao da bi malodobne marokanske migrante bez pratnje trebalo vratiti u Maroko jer je “za njih najbolje da su sa svojim obiteljima”.

Komentiraj