Deset novih oboljelih, ukupno 1881, nema novih smrtnih slučajeva

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 10 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 1881 oboljelih.

Obavljeno je 15610 testiranja, u posljednjih 24 sata 1424. Od jučer nemamo novih smrtnih slučajeva, pa je ukupan broj preminulih i dalje 47, na respiratoru ih se nalazi 18, dok je ozdravilo 771.U bolnicama je 324 bolesnika kod kuće 786.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera s propusnicaa. “15 županija tražilo i dobilo suglasnost da ukinu propusnice za putovanja unutar županija. Zagrebačka i Grad Zagreb za njih je ukinuta propusnica između 2 županije. Što se tiče ostalih, PGŽ je zatražila i dobila suglasnost da se podijeli u tri područja – Gorski kotar, otoci i Primorje, a i SDŽ je izdvojila otoke za koje i dalje trebaju propsunice. Ličko-senjska je također zadržala propusnice za Udbinu i Novalju.

Što se tiče epidemiološke situacije, stvari se mogu vratiti za neke točke i na staro, ako se pogorša nešto. Cilj sustava je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i ta odluka je imala vrlo vleiku ulogu u sprečavanju širenja. Ne smijemo dopustiti da nas virus nadmudri i vrati na staro. Pozivamo građana da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe. Glavno pravilo je i dalje ostani doma”, poručio je

Dodao je kako su od svih županijskih stožera zatražili da prate situaciju i da vrlo brzo reagiraju kod svake zaraze jer od kvalitete njihovih reakcije ovisi krivulja.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da nije problem baviti se nekih individualnim sportom, ali da treba propisati sport u kojem sudjeluje dvoje i više ljudi. Za najavljena serološka ispitivanja Capak je rekao da su nam ona interesantna kako bismo vidjeli koliko je populacija prokužena. Prva studija bit će na 1100 ispitanika. Reagencije očekuju do petka pa se nada da će brzo biti provedena testiranja.

Dodao je da su dali detaljnije upute za ugostiteljske objekte. ”Ne možemo pisati traktate, da pišemo centimetre kolika mora biti udaljenost, ako treba napisat ćemo da se roba mora izdavati na 20 do 100 centimetara”, rekao je. Rekao je da može jedna osoba izdavati i naplaćivati, ali da se između te dvije radnje moraju defincirati rukavice. Na pitanje hoće li udovoljiti zahtjevu iz Osječko-baranjske županije da se otvore još neke trgovine, Božinović je rekao da će premijer Andrej Plenković izvijestiti o tome što će se popuštati. ”Ovaj tjedan očekujem da će Vlada imati cjelovitu sliku”, rekao je.

Božinović je komentirao hoće li pekare raditi od 5 ujutro. “Mi već danima komuniciramo da će vlada RH napraviti jedan dokument u kojem će se biti navedene sve aktivnosti koje bi se u nekim fazama mogle otvarati, odnosno mjere koje bi se mogle popuštati. Stožer će onda o tome dati svoje mišljenje, na koji način i u kojoj mjeri će se pojedine mjere popuštati. Na tome se intenzivno radi i ovaj tjedan očekujem da ćemo imati cjelovitu sliku u kojoj će biti i ovaj zahtjev da pekare rade od ranog jutra. Kad to bude napravljeno, svi će dobiti taj dokument i prema njemu će se ogranizirati”, odgovorio je Božinović.

Capak je govorio o školama i vrtićima. “Neke vrtići i neke škole od 1 do 4 razreda i dalje rade. Koji će to točno period biti kada ć se se učenici vraćati u škole, to ovisi o epidemiološkoj situaciji i o dogovoru vlade i stožera. Ako bude kontinuirano dobra situacija, razgovarat ćemo o tome. S obzirom da ova e skola ide dobro, mišljenja smo da se neki ni ne trebaju vraćati u škole”, rekao je.

Alemka Markotić govorila je o serološkim testovima. “Za ovakvu vrstu virusa ne mogu pokazai skrzo aktune infekcije, prvih 4,5 dana su uglanom negativni. Barem zasad. Hoće li biti bolji za koji mjesec vidjet ćemo. To znači da je netko prebolio. S ovim s kojim radimo ne možemo znati jel to bilo prije 7,8 dana ili prije 2 mjeseca, ali važmno je znati da su neki ljudi bili u kontaktu s virusom. Taj dio je nama važan. Postoci ovise o tome gdje ćemo testirati, ali ovise i o epidemiološkoj situaciji. Nekad ti postoci idu ispod 1 posto, negdje i do 10 posto”, rekla je Markotić.

“Mi nismo izdavali nove preporuke za poslodavce. Preporuča se da se organizira rad od kuće i dalje, a tamo gdje to nije moguće mora se osigurati rad u smjenama. Ako nema socijalne distance, potrebna je zaštitna oprema…”, rekao je Capak o vraćanju zaposlenika na posao.

Upitn o vođenju rada timova medicinskog osoblja, Capak kaće da ne zna vodi li se to kao slobodan dan ili se računa prekovremeno. Beroš je dodao: “Za ovo vrijeme dok su u fazi čuvanja, oni će dobiti plaću, pojedini ravnatelji mogu njima odrediti korištenje godišnjeg odmora. Međurim u neformalnim razgovorima ukazali smo da to osim u iznimnim slučajevima nije poželjno”.

Capak je komentirao i liste čekanja. “Jasno je da zdravstveni sustav nije znatnije opterećen. Imali smo jutros sastanak vraćanju normalnim okolnostima funkcioranjima bolnica. S epidemiolozima dogovaramo kako ćemo vratiti normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava. Sad je već duži period gdje smo u jednom rezervnom modu, definirat će se ubrzo jasna uputa kako će se polako vraćati normalan rad zdravstvenog sustava. Neće to biti skroz normalno”, kazao je i dodao da je teško reći kada će se sve u potpunosti vratiti.

Capak je komentirao i upute za ugostitelje. “Ja ne mislim da je itko išta kasnio. Izašlo je jedno pojašnjenje u kojem su navedeni svi tipovi objekata, pa su se našli i caffe barovi, po definiciji Ministarstvo turizma, oni su se tu našli. Sas vim jasno piše da je zabranjeno posluživanje u objektu. Možda je došlo je nesporazuma jer nije bilo sve jasno napisano. Mi mislimo da smo u ovih 11 točaka sve razriješili, kako treba izgledati drive in, izdavanje hrane. Ako nije dovoljno jasno primit ćemo sugestije. Ja mislim da nije kasno, mislim da smo sad detaljnije pojasnili ono što smo pojavili već u ožujku”

Božinović je rekao da Hrvatska ima strategiju nošenja s krizom i da nije brzala s datumima. ”Zato ne najavljujemo da će se nešto dogoditi npr. 11, svibnja”, objasnio je. Dodao da ćemo u četvrtak na sjednici Vlade ipak doznati neke informacije o hodogramu izlaska iz mjera.

Na kraju je izvijestio da su do 4. svibnja produljili mjeru zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima i obustavi javnog prometa.

Komentiraj