Deset ključnih datuma sjevernokorejskog nuklearnog programa

EPA/KCNA EDITORIAL

Prenosimo glavne datume sjevernokorejskog nuklearnog programa, od prvih napetosti 1989. do sadašnjeg sukoba.

– 1989.: satelitske snimke –

Američke satelitske snimke otkrile su postojanje nuklearnog centra u Jongbjonu, sjeverno od Pjongjanga. Washington je optužio Sjevernu Koreju da razvija nuklearno oružje, što je komunistički režim opovrgnuo.

– 1994.: umro Kim Il-Sung –

21. listopada: tri mjeseca poslije smrti sjevernokorejskog čelnika Kim Il-Sunga kojeg je zamijenio sin Kim Jong-Il Pjongjang je s Washingtonom potpisao bilateralni sporazum. Sjeverna Koreja obvezala se ukinuti svoj vojni nuklearni program u zamjenu za gradnju civilnih reaktora.

– 2002.-2003.: raskid odnosa –

U listopadu 2002., Washington je optužio Pjongjang da ima tajni program obogaćivanja urana, kršeći time sporazum iz 1994. U prosincu, Sjeverna Koreja protjerala je inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

U siječnju 2003., povukla se iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, a u lipnju priznala da želi razviti nuklearno oružje. Dvije godine poslije objavila je da ga posjeduje.

– 2006.; prvi pokus –

Sjeverna Koreja provela je 9. listopada prvi nuklearni pokus. Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je uvođenje gospodarskih i trgovinskih sankcija, koje su proširene i postrožene u nekoliko navrata. U srpnju, Sjeverna Koreja izvela je pokusna lansiranja sedam projektila, uključujući projektil dalekog dometa Taepodong-2.

– 2007.: nafta u zamjenu za razoružanje –

Pjongjang je 13. veljače pristao ukinuti svoj nuklearni program i primiti inspektore IAEA-e u zamjenu za milijun tona goriva i skidanje s američkog popisa terorističkih država. U srpnju, IAEA je objavila da je nuklearni kompleks u Jongbjonu zatvoren.

– 2009.: novi raskid odnosa, drugi pokus –

Sjeverna Koreja lansirala je 5. travnja raketu dalekog dometa koja je pala u Tihi ocean. Za Washington, Tokio i Seul, riječ je bila o prikrivenom testiranju projektila Taepodong-2. Pjongjang je napustio pregovore s pet velesila (Južna Koreja, Kina, Rusija, SAD i Japan) pokrenute u kolovozu 2003. Odlučio je reaktivirati svoj nuklearni program i prekinuti suradnju s IAEA-om.

Sjeverna Koreja objavila je 25. svibnja da je “uspješno” izvela drugi podzemni nuklearni pokus.

– 2011.; Kim Jong-Un –

Kim Jong-Il umro je 19. prosinca. Njegov mlađi sin Kim Jong-Un, mlađi od 30 godina, preuzima njegovo mjesto.

-2013.: treći pokus –

Sjeverna Koreja izvodi 12. veljače treći podzemni nuklearni pokus, manjih razmjera.

– 2016.: četvrti i peti pokus –

Sjeverna Koreja izvodi 6. siječnja četvrti podzemni nuklearni pokus. Tvrdi da je testirala hidrogensku bombu, u što je većina stručnjaka sumnjala. Vijeće sigurnosti usvojilo je 2. ožujka do tada najstrože sankcije protiv Pjongjanga.

Pjongjang je potom 9. rujna objavio da je izveo peti nuklearni pokus, male nuklearne bojne glave koju se može staviti na projektil. To je bio “najsnažniji” pokus do tada, po Seulu.

– 2017.: Trump protiv Kima –

Američki predsjednik Donald Trump poslao je 8. travnja prema Korejskom poluotoku nosač zrakoplova Carl Vinson, u pratnji triju ratnih brodova, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil u Japansko more.EPA/KCNA EDITORIAL

Komentiraj