Deset je godina kako je umrla Mia Oremović

Vrsna karakterna glumica s više nego pedesetogodišnjom karijerom na filmu, televiziji, radiju i kazalištu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i Školu dramskih umjetnosti (kod Branka Gavelle) u Zagrebu. Prevladala je njezina ljubav prema glumi naspram slikarstva te je 1942. godine započela raditi u kazalištu. Davne 1959. u ‘Filmskom svetu’ o njoj je pisao Pero Zlatar, veliko novinarsko ime koji nas je jučer napustio:

“I dakako broj obožavatelja raste, a poštar zato svakodnevno donosi na četvrti kat  ogromne zgrade na Trgu Republike br. 3 sve veću hrpu pisama. U njima želje, pozdravi, molbe…

‘Draga Mija’, napisale su nedavno dvije zagrebačke gimnazijalke: ‘Gledale smo vas u ‘H-8′. Strahovito ste nam se dopali, nas dvije od sada stalno pričamo o vama. A velika nam je želja da vas vidimo, hoćemo se uvjeriti da li i u javi izgledate onako kao na filmu…’ Devojčice su je dalje molile, da jednom zgodom prođe pored Marićevog prolaza, one će je u određeno vrijeme čekati i pristupiti joj. ‘Razmišljala sam’, kaže Mija. ‘Strahovala sam da to nije možda kakva neukusna šala. Ipak odlučila sam. One su me zaista zaustavile, upoznale smo se, dala sam im svoje slike i to prijateljstvo i dan-danas traje!’ ”

Mia Oremović preminula je 24. srpnja 2010. godine.

Komentiraj