Deset godina od smrti Savke Dabčević-Kučar, izaslanstvo HNS-a položilo vijenac

Deseta je godišnjica smrti Savke Dabčević-Kučar, jedne od najcjenjenijih hrvatskih političarki, osnivačice i doživotne počasne predsjednice Hrvatske narodne stranke.

Rođena je na Korčuli 6. prosinca 1923. godine, a preminula je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. godine. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta, kao i reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Stranku HNS osnovala je 1990. godine i bila je njezina prva predsjednica do 1994., kada ju je naslijedio Radimir Čačić.

Izaslanstvo HNS-a u utorak je položilo vijenac i zapalilo svijeće na njezinom grobu na Mirogoju, istaknuvši da se ona zalagala za sve ono što je Hrvatska trebala biti.

“Savka Dabčević-Kučar je povijesna ličnost Hrvatske koja je sigurno utkala svojim radom, zalaganjem i idejama današnju Hrvatsku i sve ono što bi Hrvatska trebala biti i možda ono što još nije”, rekao je saborski zastupnik HNS-a i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Istaknuo je da im je ostavila obvezu daljnjeg rada da kao članovi stranke ne gledaju što će se dogoditi, nego da budu prvi koji će donositi promjene i koji će napraviti ono što je potrebno za Hrvatsku.

Izrazio je žaljenje što politika nema dojam časnog posla kao što bi trebala imati te poručio da se politika treba promatrati kroz rezultat, kroz ono dobro što je napravljeno za razliku od onog što je zatečeno.

Na komentar da im dio birača nikada neće oprostiti što su ušli u koaliciju s HDZ-om, uzvratio je da su svjesni da je to bila teška odluka. “To nije bilo u interesu stranke jer smo bili svjesni da će nas to koštati rejtinga. To smo napravili u interesu države i građana. U to vrijeme to je bila ispravna odluka”, ocijenio je.

Što se tiče HNS-ovog predsjedničkog kandidata, najavio je da će HNS na jesen obznaniti hoće li podržati jednog od kandidata ili će u predsjedničku utrku ići sa svojim.

Komentiraj