Deset godina od nereda na Maksimiru u kojima je policajac ostao bez oka

Prije točno deset godina na stadionu Maksimir odigran je derbi između Dinama i Hajduka. Utakmica je završila bez pogodaka, Dinamo je postao prvak, ali ono po čemu će taj susret ostati upamćen su veliki neredi na maksimirskim tribinama, koji su se kasnije ‘preselili’ na ulice.

Sukobi između Bad Blue Boysa i policije izbili su na istočnoj tribini, a vrlo brzo nasilje se proširilo na sjevernu. U jednom trenutku bačena su pirotehnička sredstva na policiju, a najteže je stradao policajac Kristijan Trokter, kojem je topovski udar uletio u vezir te je od siline eksplozije ostao bez lijevog oka.

Jedan navijač Dinama prevezen je u bolnicu s ozljedama opasnima po život od prostrijelne rane.

U policijskom izvješću stajalo je da je tijekom utakmice policija na sjevernoj tribini upotrijebila sredstva prisile kako bi spriječila napade navijača na pripadnike osiguranja. Tom je prilikom, bilo je navedeno dalje u priopćenju, ozlijeđen policijski službenik. Tijekom i nakon utakmice privedeno je 89 osoba. U neredima je ozlijeđeno još 18 policajaca, kao i 20 navijača – 18 ih je prošlo s lakšim ozljedama, dok je dvoje teško ozlijeđeno.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Komentiraj