Više desetaka tisuća osoba sudjelovalo  je u subotu u Tel-Avivu na velikom godišnjem skupu za mir organiziranom prigodom obljetnice ubojstva bivšeg izraelskog premijera Yitzhak Rabina.

Oko 50.000 osoba, kako tvrde oraganizatori ili 20.000 prema procjenama medija, došlo je na Trg Rabin, po imenu bivšeg premijera koji je potpisao mirovne sporazume iz Osla s Palestincima, a ubio ga je 4. studenoga 1995. fanatični ortodoksni židov.

Prvi puta u 21 godinu ta manifestacija na kojoj se okupljaju pobornici mira s Palestincima gotovo je bila otkazana zbog nedostatnih sredstava.

Organizatori su najprije objavili da skup neće biti organiziran na Trgu Rabin, zatim je spontani poziv na okupljanje kružio cijelog tjedna društvenim mrežama. Oporbena stranka, Cionistička unija, u petak je odlučila da će preuzeti organizaciju skupa. Ta manifestacija, službeno “apolitična” je postala manifestacija zagovornika mira, koji u Izraelu postaju sve malobrojniji. “Tužno je što se ta večer pretvara u političku večer, ali ipak dolazimo jer je važan cilj, moći odgajati djecu u boljoj zemlji”, rekla je jedna sudionica.

Yitzhak Rabin je 1994. s izraelskim suparnikom Shimonom Peresom i palestinskim čelnikom Yasserom Arafatom dobio Nobelovu nagradu za mir nakon  potpisivanja prvog sporazuma iz Osla 1993.

Rabinov ubojica Yigal Amir izdražva doživotnu zatvorsku kaznu.

Komentiraj