EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Deseci tisuća Iranaca okupljaju se na pogrebu bivšeg predsjednika Rafsandžanija

Deseci tisuća ljudi počeli su se okupljati u utorak u Teheranu na nacionalnom posljednjem ispraćaju bivšeg iranskog predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija koji je umro u nedjelju u dobi od 82 godine, pokazuju snimke nacionalne televizije Irib.

Vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei predvodit će molitvu za umrlog umjerenog predsjednika kojemu je odao počast unatoč “razlikama” u mišljenjima.

Iranski političari i predstavnici vojske okupljaju se na sveučilištu u Teheranu gdje se održava posljednji ispraćaj.

Nakon molitve za umrloga bivši predsjednik Rafsandžani bit će pokopan u Teheranu u mauzoleju imama Homeinija, utemeljitelja Islamske Republike Iran 1979.

Utorak je u Iranu neradni dan i  djelomice je zatvoren promet u središtu glavnoga grada te osiguran besplatni javni prijevoz za sve koji žele prisustvovati pogrebu.

Rafsandžani je bio utjecajna osoba u Iranu. Predsjedao je vijećem koje rješava sporove između parlamenta i Vijeća čuvara revolucije. Bio je predsjednik od 1989. do 1997. i blizak suradnik imama Homeinija.

Zadnjih godina je njegov utjecaj u državnim institucijama znatno oslabio. Vijeće čuvara ustava je 2013. odbilo njegovu kandidaturu za predsjedničke izbore zbog starosti.

Uz potporu Rafsandžanija i bivšeg reformatorskog predsjednika Mohamada Hatamija sadašnji umjereni predsjednik Hasan Rouhani pobijedio je na izborima u lipnju 2013.

Komentiraj