FaH/ Zagrebaèka nadbiskupija

D’Errico reagirao na otkriće Nacionala: “Ovo je bila moja uloga. Sve je ostalo fantazija”

Apolstolski nuncij na Malti i u Libiji, a donedavno nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D’Errico u utorak se oglasio priopćenjem vezano uz medijske napise oko uloge u slučaju zagrebačkih Prebendara i njihova bivšeg dekana mons. Mije Gabrića.

U priopćenju D’Errico navodi kako nikada nije upoznao odvjetnika Darija Budimira, te kako ga ‘sigurno nikada nije susreo’. Objasnio je i svoju ulogu: “Moja je uloga bila samo ta da prenesem kardinalu Josipu Bozaniću dokumentaciju u svezi tog slučaja koja je došla iz Rima. Ništa više od toga. Sve ostalo je čista fantazija”, poručio je D’Errico.

Podsjetimo, Nacional je ekskluzivno u prošlom broju objavio dokumente o najvećoj financijskoj aferi u povijesti Crkve u Hrvatskoj, o makinacijama ‘teškima’ 50 milijuna eura. Riječ je o građevinskim pothvatima, tj. gradnji Prebendarskih vrtova u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu i stambenih zgrada u Gorici u Zagrebu, investicijama koje su trebale donijeti prihod i dobit, ali sve nije tako završilo.

Dokumenti u posjedu Nacionala otkrivaju kako se Vatikan najizravnije uključio u crkveni rat za kaptolske milijune, o čemu je Nacional prvi u Hrvatskoj pisao još u srpnju 2017.

EKSKLUZIVNO Papa pritisnuo Bozanića zbog sumnjivih kaptolskih poslova

Dokument pruža dubinski uvid i pojašnjava ono što je svoj epilog dobilo 11. siječnja, kada je pomoćni biskup, monsinjor Mijo Gorski, iz službe udaljio sve članove Zbora prebendara.

“Crkveni izvori za Nacional su ustvrdili da je odvjetniku Budimiru vrata Vatikana otvorio donedavni apostolski nuncij mons. Alessandro D’Errico, ali nije im jasno zašto se to dogodilo. Apostolski nuncij je ponajprije predstavnik Svete Stolice (Pape, kardinala državnog tajnika te kurijalnih dikasterija) pri biskupskoj konferenciji zemlje u kojoj je akreditiran, a tek zatim predstavnik Svete Stolice pri državnim vlastima. Bečki kongres 1815. apostolskim nuncijima priznao je
privilegij da budu dekani (doajeni) diplomatskog korpusa u zemlji u kojoj su akreditirani. D’Errico je, nakon desetak godina provedenih “među Hrvatima” (u BiH i u Hrvatskoj), prekomandiran na težak teren Malte i Libije”, objavili smo u prošlom broju Nacionala.

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Gdje je nestalo 50 MILIJUNA kaptolskih eura

 

 

Komentiraj