Demokrati prikupili milijune za predsjedničke kampanje

Američki senator Cory Booker objavio je u ponedjeljak da je prikupio 4,5 milijuna dolara u tri mjeseca završno s 30. lipnja, kao posljednji demokratski kandidat koji je objavio svotu prikupljenih sredstava među mnogobrojnim stranačkim predsjedničkim kandidatima.

Bookerova svota, od koje je gotovo četvrtinu prikupio u četiri dana nakon jakog nastupa u prvoj stranačkoj debati prošlog mjeseca, zaostaje za svotama ostalih demokratskih kandidata, uključujući glavnog favorita Joea Bidena i gradonačelnika South Benda Petea Buttigiega, koji su svaki prikupili više od 20 milijuna dolara. Američki senator Bernie Sanders prikupio je 18 milijuna dolara.

Više od dvadeset demokrata natječe se za stranačku nominaciju za protukandidata predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima 2020.

Američka senatorica Elizabeth Warren prikupila je 19 milijuna dolara i potrošila 11 milijuna, prema izvješću koje je njezina kampanja predala saveznom izbornom povjerenstvu. Senatorica Kamala Harris prikupila je 12 milijuna dolara, a Amy Klobuchar nešto manje od četiri milijuna.

Za usporedbu, Trump i republikanski nacionalni odbor objavili su da su prikupili 108 milijuna dolara za Trumpovu kampanju za reizbor.

Prema saveznom zakonu, kandidati moraju objaviti imena donatora i troškove kampanje.

Zadnja izvješća pokrivaju drugo tromjesečje godine, koje završava 30 lipnja.

Komentiraj