Demokrati: “Plenković s uvođenjem oštrijih mjera u korona-krizi odugovlači i zbog političke borbe za Vukovar”

Demokrati miranda Mrsića u četvrtak su u priopćenju poručili da teškom zdravstvenom krizom uzrokovanom SARS-CoV-2 virusom upravlja strategija HDZ-ova političkog opstanka, što je vidljivo od početka epidemije do danas.

Sve veće brojke novooboljelih inzistiraju na oštrijim mjerama i odgovornijem pristupu u upravljanju korona krizom kako bi se spriječio opći kolaps zdravstvenog sustava i novi lockdown koji će se dodatno produbiti ionako tešku ekonomsku situaciju. Ono što HDZ s Plenkovićem na čelu do sada pokazuje u upravljanju krizom je neodgovornost spram građana i perfidnost u kojoj korona epidemiju koriste za ostvarenje, primarno, svojih političkih ciljeva, ističu Demokrati.

“Plenković ciljano odugovlači s uvođenjem oštrijih mjera u suzbijanju korona krize jer se ispod površine, između ostaloga, vodi politička bitka za Vukovar i održavanje predstojeće Kolone sjećanja. Ova taktika odugovlačenja i kalkuliranja o Koloni sjećanja čisto je političko profiterstvo u korona krizi”, kazao je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić i dodao da Plenković želi pod svaku cijenu na predstojećim lokalnim izborima pobijediti Penavu, svog bivšeg kolegu i prebjega u Škorin Domovinski pokret. “Ukoliko se Kolona sjećanja ne održi, Penava će dignuti ljude na ulice što će mu biti poticaj za lokalne izbore, a time HDZ i Plenković gube bitku za Vukovar”, kazao je.

Nema tu nikakvog sustavnog i strateškog promišljanja o borbi protiv korona krize stjecanjem imuniteta krda po švedskom modelu, što je, za one upućenije, za naš zdravstveni sustav koban model upravljanja krizom jer smo, između ostaloga, desetkovani u ljudstvu i dostupnim lijekovima”, dodaje Mrsić i podsjeća da je prvi lockdown u ožujku bio tek nakon HDZ-ovih unutarstranačkih izbora, a sve se otvorilo kako bi se čim prije održali parlamentarni izbori i po cijenu odugovlačenja izglasavanja zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

Mrsić ističe kako se odavanje počasti žrtvama Vukovara može obilježiti na dostojanstven način koji pritom ne mora ugroziti zdravlje nacije. “Ne možemo očekivati da se 18. studenog u Vukovaru neće pojaviti velik broj sudionika, a to je potencijalna ugroza na više razina. Dizanje ideoloških tenzija tome neće pripomoći jer niti HDZ niti Domovinski pokret neće prezati da ne mobiliziraju veći broj sudionika”, zaključio je Mrsić.

Komentiraj