Demokrat Warnock pobjednik u Georgiji, kontrola u Senatu ovisi o utrci za drugo senatsko mjesto.

Demokrat Raphael Warnock pobjednik je utrke za mjesto u Senatu u Georgiji protiv republikanke Kelly Loeffler, projekcije su televizija NBC, CNN i CBS, ali koja će stranka imati kontrolu nad gornjim domom sada ovisi o utrci za drugo senatsko mjesto.

S 98 posto prebrojanih glasova, Warnock u jednoj od dvije utrke za Senat vodi protiv Loeffler s 50,5 posto naspram 49,5 posto, po Edison Researchu.

Warnock, baptistički svećenik iz Atlante, mogao bi postati prvi crni senator iz Georgije ako konačni rezultati potvrde njegovu pobjedu.

Ali konačni rezultat izbora za Senat još nije poznat jer je druga utrka još neodlučena, ona između demokrata Jona Ossoffa i republikanca Davida Perduea gdje Ossoff vodi s oko 3500 glasova.

Obojica imaju 50 posto glasova ali Ossoff vodi pred Perdueom s 2,195.441 glasova naspram 2,191.881, nakon što ih je prebrojano 98 posto.

Izbori za dva mjesta u Senatu iz Georgije, koja oba trenutačno drže republikanci, odredit će koja će stranka imati kontrolu nad tim domom američkog Kongresa.

Radi se o drugom krugu jer u prvom, 3. studenoga, nitko od kandidata nije osvojio 50 posto plus jedan glas.

Republikanska senatorica Loeffler (50) natjecala se protiv Warnocka (51) koji je nov u politici. On je u prvom krugu osvojio 32, a ona 26 posto glasova.

U drugoj utrci se republikanac Perdue (70) natjecao protiv znatno mlađeg demokrata Ossoffa (33), bivšeg direktora tvrtke za snimanje dokumentarnih filmova kojem je jedino političko iskustvo rad za demokratskog kongresnika iz Atlante.

Perdue, odani saveznik Donalda Trumpa, u Senatu je od 2015.  U prvom krugu osvojio je 49,73 posto glasova, a Ossoff 47,95 posto.

Republikancima treba jedna pobjeda da zadrže većinu u Senatu. Pobijede li demokrati u obje, omjer u Senatu bit će 50-50, ali u tom slučaju presudan glas pripada potpredsjednici Kamali Harris.

Demokrati imaju kontrolu nad Zastupničkim domom i od 20. siječnja imat će se nad Bijelom kućom kada na dužnost stupa Joe Biden.

Komentiraj