Demograf dr. sc. Stjepan Šterc gostovao je u emisiji N1 studio uživo gdje je komentirao demografsku politiku Vlade Republike Hrvatske i pokazatelje prema kojima Hrvatska godišnje gubi oko 100.000 stanovnika.

Ocijenio je da je u Hrvatskoj trajna društvena destrukcija i demografski nestanak.

“Godišnje prirodnim putem nestaje oko 20.000 ljudi, a iseljavanjem možda i 80.000. Riječ je o nestanku oko 100 tisuća ljudi, to je cijeli jedan Osijek! Toj problematici ne pristupa se ozbiljno, ne tretira se kao strateški problem i sigurnosno pitanje”, smatra Šteerc.

Kad je riječ o politici, kaže da je na razini retorike sve u redu, a na razini provedbe gotovo ništa. Podsjeća da su sve hrvatske vlade imale u programu demografsku revitalizaciju Hrvatske, ali se u praksi ništa ne vidi od toga.

Kad je riječ o aktualnoj Vladi premijera Plenkovića, Šterc ocjenjuje da je napravljen iskorak jer je osnovano Ministarstvo za demografiju, no bez obzira na tu formu nije se dogodilo ništa ozbiljnije.

“Pri Vladi je osnovano Vijeće za demografsku revitalizaciju od isključivo političkog kadra. To je neozbiljno jer se radi o problematici koju moraju voditi stručnjaci, pogotovo oni koji imaju čvrstinu stava i odlučivanja. Politizacija tog procesa nam ništa ne znači! S druge strane, ono što se događa u Hrvatskoj i što ima velike posljedice na destrukciju hrvatskoga društva jest formiranje isključivo stranačke Vlade, riječ je o stranačkim kadrovima koji su odani i koji ne kompliciraju s dodatnim pitanjima. Takva Vlada nema čvrstinu ni snagu odlučivanja. Svaki ministar bi za problematiku svog resora, prema mom mišljenju, trebao nametati stav i premijeru i javnosti o tome. To se ne događa, svi oni osluškuju što će premijer reći i nakon toga formiraju vlastiti stav. To je ključni problem!”, rekao je Šterc.

Komentiraj