Dekan osječkog Ekonomskog fakulteta: “Gasimo studij na kojem je Vice Mihanović doktorirao, ispričavam se svima”

Početkom listopada 2021., Boris Crnković zakoračio je u svoj drugi dekanski mandat na čelu osječkog Ekonomskog fakulteta. U tom trenutku, njegov fakultet već je nekoliko mjeseci tresao ‘slučaj Mihanović’.

Riječ je, podsjetimo, o doktoratu splitskog HDZ-ovca Vice Mihanovića.

U petak je Telegram opširno govorio o slučaju koji mu je obilježio kraj prvog i početak drugog dekanskog mandata.

Alumnijima i studentima fakulteta otvoreno se ispričava i najavljuje da doktorski studij Management više neće upisivati nove studente. To za jedan studij znači gašenje.

“Poruka je vrlo jasna. Kao dekanu institucije, žao mi je što je cijeli fakultet došao u negativan kontekst, u situaciju u kojoj je svim našim alumnijima i svim našim aktualnim studentima načinjena ozbiljna reputacijska šteta. Njihova reputacija utječe na našu reputaciju, naša reputacija utječe na njihovu. Žao mi je zbog svih njih koji su pošteno, svojim trudom i radom stekli svoje titule na preddiplomskom, diplomskom studiju, na starom sveučilišnom studiju, na doktorskom studiju.

Svima njima se, kao dekan institucije, ispričavam. Nama je prije svega stalo do toga da se taj cijeli slučaj raščisti te da dokažemo da se ne radi o praksi, već o iznimci. Na nama je, također, da vodimo računa da se to nikada više ne ponovi”, kaže Crknović.

Što se tiče doktorskog studija Management o kojemu ovdje pričamo, nije tajna; ove godine smo odlučili da uopće ne upisujemo kandidate. Oni koji su upisali studij, imaju pravo – ako i kada izvrše svoje obveze – doktorirati. Međutim, nove generacije studenata više neće moći upisivati ovaj studij u ovakvom obliku”, rekao je Crnković Telegramu.

Studij je u mirovanju i studij više neće upisivati nove kandidate, kaže.

“Izrađujemo novi doktorski studijski program, kakav naš fakultet zaslužuje imati. U njegovoj izradi vodimo računa o brojnim čimbenicima. Jedan je svakako upisna kvota koja mora biti usklađena s mentorskim kapacitetom. Po mom mišljenju, kvota bi trebala biti oko 10, maksimalno 12 studenata godišnje. Naravno, vodit ćemo računa i o tome da dobijemo najkvalitetnije moguće kandidate kroz dodatno pooštravanje uvjeta za upis”, zaključio je Crnković.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]