Nacional

DEJAN JOVIĆ “Hrvatska blokada Srbije je ‘sindrom zlostavljanog djeteta'”

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović u subotu je u intervjuu za RTS rekao kako će svi politički subjekti u Hrvatskoj izbjeći nove izbore. “Neraspoloženje javnosti prema sadašnjoj Vladi je prilično veliko. Ali, ne vjerujem u nove izbore jer nitko nije sigurand a će dobiti većinu i formirati novu Vladu”, rekao je Jović.

Komentirajući poziciju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, i afere zbog poslovanja njegove supruge Ane s lobistom mađarskog MOL-a, Jović kaže kako je Karamarko u iznimno teškoj poziciji iz koje se može izvući samo nametanjem tema u kojima je HDZ dobar. “A dobri su jedino u nametanju Domovinskog rata kao glavne teme, ali i Drugog svjetskog rata”, dodaje.

Profesor zagrebačkog FPZG-a ističe kako je civilno društvo na braniku demokratske vrijednosti. Hrvatsko blokiranje Srbije na njenom putu u Europsku uniju Jović vidi kao ‘sindrom zlostavljanog djeteta’. “Hrvatska je kod ulaska u EU naišla na probleme, a sada se ih uzrokuje i drugima. Čini mi se da je za neke nacionaliste to jedini razlog što su prihvatili EU integracije”, smatra.

Naglašava da vjeruje i kako bi Srbija postavljala iste uvjete i blokade da je u poziciji Hrvatske. “Glavno je pitanje je li to u interesu Hrvatske. To je kontraproduktivno,jer vrlo vjerojatno neće izdržati pritisak”, zaključio je.

Komentiraj