DEAN SINOVČIĆ IZ CANNESA Opet se ponovilo prokletstvo filma koje otvara festival

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

U srijedu je otvoren 70. po redu Cannes film festival, a kada je u pitanju okrugla brojka, onda uvijek očekujete nešto posebno. I doista, ove su godine dvije stvari posebne u Cannesu – posebno je to što su organizatori festovala odlučili ne prikazati ni jedan hollywoodski visokobudžetni film, a poseban je i broj policije i specijalaca koji paze da u Cannesu ne dođe do terorističkog napada. I jedno i drugo je više no uočljivo, ali se iskreno nadamo da neće dominirati festivalom, već da će brojni drugi filmovi, brojne zvijezde, biti zasluženo u centru pažnje.

Razlozi zbog kojih nema hollywoodskih hitova u Cannesu spadaju u domenu špekulacija. Spominjala se svjetska premijera filma „Alien: Covenant“, pa do nje nije došlo. Spominjala se premijera novog filma Brada Pitta „War Machine“, pa ni do toga nije došlo. Novi „Blade Runner“ nije dovršen, i tako dalje, i tako dalje, sve najave u tom smislu nisu se ostvarile. No to ne znači manjak dobrih filmova jer će u Cannesu u slijedećih 10 dana biti prikazano 19 filmova koji konkuriraju za Zlatnu palmu. Michael Haneke, Todd Haynes, Yorgos Lathimos, Andrey Zvyagintsev, Sofia Coppola i mnogi drugi sjajni autori prikazati će svoje nove filmove, pri čemu se postavlja još jedno pitanje – hoće li Michael Haneke postati prvi redatelj u povijesti Cannesa koji je osvojio tri Zlatne palme?

Svemu tome u srijedu je prethodila ceremonija otvorenja, a čast da otvori 70. filmski festival u Cannesu imao je francuski film „Ismaelovi duhovi“  redatelja Arnauda Desplechina u kojem glavne uloge imaju Mathieu AmalricMarion Cotillard i Charlotte Gainsbourg. I opet se ponovilo prokletstvo filma koji otvara  festival jer Cannes, koliko god smatran „svjetskim prvenstvom u filmovima“, ima problema s odabirom filma koji otvara festival. Opet nisu birali najpametnije, iako su odabrali poznatog autora i poznate glumce. Nije da se nekima film nije dopao, ali većina ga kritičara smatra osrednjim ili čak slabašnim.

Film koji otvara festival nije u konkurenciji za Zlatnu palmu, tako da se žiri ne treba znojiti gledajući ovaj film. A ovogodišnji predsjednik žirija je Pedro Almodovar, nenadmašni Španjolac, koji je izjavio kako je protekla dva tjedna spavao i pazio na prehranu kako bi došao u Cannes odmoran i dovoljno vitak da odjene svoj smoking. Kada se u srijedu žiri predstavljao novinarima došlo je do sukoba mišljenja između Almodovara i Willa Smitha, ovogodišnjeg člana žirija. Naime, ove godine kompanija Netflix ima dva filma koji konkuriraju za Zlatnu palmu. Ako ne znate, Netflix je kompanija koja svoje filmove želi odmah prikazivati na svojoj tv mreži, bez da ih je prethodno prikazala u kinima. U Francuskoj to smatraju bogohuljenjem i žele da se uvede pravilo po kojem se na festivalu u Cannesu ne može prikazivati film koji nema zagarantiranu kino distribuciju u Francuskoj. Almodovar je podržao takvo razmišljanje, ali Will Smith mu se suprotstavio jer smatra da politika Netflixa ne utječe na odlazak ljudi u kino.

I pored svega toga, nemoguće je ne primjetiti mjere osiguranja u Cannesu. Za početak, novinari su se suočili s činjenicom da prilikom ulaska na novinarske projekcije moraju proći jednake kontrole kao one u aerodromskim zgradama. Zatim, prošle godine su dobro naoružani specijalci bili vidljivi na Croisetti, ove godine su još vidljiviji. Prošle godine bili su u crnim odorama, ove godine ih ima i u crnim i u maskirnim odorama. Nadamo se da će dolasci zvijezda, a očekuju se Joaquin Phoenix, Nicole Kidman, Colin Farrell, Adam Sandler, Ben Stiller i mnogi drugi, zasjeniti priče o strahu od terorističkog napada.

EPA/JULIEN WARNAND

Komentiraj