DAVUTOGLU Ostane li Assad na vlasti, ne vjerujem da će se ijedna izbjeglica vratiti

EPA/SEDAT SUNA

Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je u razgovoru za CNN istaknuo kako ne vjeruje da će se ijedna izbjeglice vratiti u Siriju ostane li predsjednik Bashar al-Assad na vlasti.

Čini se kako su posljednjih tjedana neki zapadni diplomati ublažili svoj stav prema Assadu. Slažu se da mora otići, ali otvoreni su za ideju da ode nakon tranzicijskog razdoblja. “Nije pitanje koliko će Assad ostati, pitanje je kada će otići”, poručio je Davutoglu.

“Koje je rješenje? Jednostavno – kada se jednog dana milijuni sirijskih izbjeglica odluče vratiti u svoju domovinu da to mogu napraviti. Ako Assad ostane na vlasti ne vjerujem da će se ijedna izbjeglica vratiti”, dodao je.

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda izvijestila je kako je većina izbjeglica koje su morskim putem stigle u Europu upavo iz Sirije. Tursku je granicu preško više od milijun izbjeglica iz susjedne Sirije, što je Tursku koštalo više od 7.5 milijardi dolara, otkrio je turski predsjednik prošlog mjeseca.

Davutoglu je pozvao i kopnenu vojsku da se bori protiv militanata Islamske države, ali i istaknuo kako Turska ne može sama snositi sav teret. Turska je spremna biti dijelom velike koalicije sa dobro razrađenom strategijom, dodao je.

Pad ruskog zrakoplova u Sinaju 31. listopada nazvao je ‘napadom na sve nas’. Za sve je okrivio nezaustavljanje sirijskog sukoba. “Ovo sve pokazuje da kada kriza u određenoj zemlji ili regiji ne riješi, teško ju je spriječiti i u drugim zemljama”, rekao je Davutoglu za CNN.

Komentiraj