Davutoglu: Branili smo svoj zračni prostor, nećemo se ispričati za to

FaH

Turska je branila svoj teritorij i nema nikakva razloga ispričavati se Rusiji zbog rušenja njezina vojnog zrakoplova koji je povrijedio turski zračni prostor, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu turski premijer Ahmet Davutoglu.

 “Zaštita naših kopnenih granica i  zračnog prostora nije samo pravo nego i naša dužnost. Mi se ispričavamo za naše pogreške, a ne za obavljanje naše zadaće, stoga nijedna zemlja ne može tražiti od nas ispriku”, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Turske zračne snage srušile su prije tjedan dana ruski borbeni zrakoplov na tursko-sirijskoj granici. Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon toga je zatražio od Turske da se ispriča.
 Rušenje ruskog zrakoplova znatno je pogoršalo odnose dviju zemalja i otežalo zapadne diplomatske napore uključivanja Rusije u borbi protiv Islamske države u Siriji.
 Iako Rusija tvrdi da napada i ciljeve Islamske države, većina njezinih zračnih napada uperena je protiv protivnika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, među kojima ima i zapadnih saveznika.

Komentiraj