n1

DAVOS Sve je spremno za početak, stiže i Trump

Godišnje zasjedanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) počinje u utorak, 23. siječnja u švicarskom zimskom centru u Davosu i na njemu će sudjelovati gotovo 3.000 političkih lidera, predstavnika kompanija i civilnog društva te ostale elite. Događaje budno prati i N1 televizija.

Ove godine, projekti i programi foruma u obilnim snježnim padalinama pogođenom Davosu uz jako osiguranje bit će fokusirani na “izgradnju zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu”, s ciljem da se svjetski lideri ponovo posvete poboljšanju stanja u svijetu.

Summit nad summitima, kako zovu forum u Davosu, spremna je i na njega na stiže više od 3.000 lidera, političara, predsjednika vlada i država, gospodarstvenika, svjetskih poduzetnika, predstavnika svjetske globalne elite, ljudi iz showbusinessa, glumaca, glumica … svih onih koji mise da jesu i predstavljaju nešto na globalnoj pozornici, kazao je u javljanju iz Davosa reporter N1 Hrvoje Krešić.

Teme kojima će se baviti su, između ostalog, borba protiv globalne nejednakosti, uključivanje siromašnih u procese obrazovanja, davanje političke moći ženama, a u pozadini svega toga i razgovor o prijetnjama globalizacije te povratku nacionalne države zbog svega što se događa u SAD-u i u Europi gdje međunacionalni odnosi u smislu povezivanja na dosadašnji način čak postaju i neprijatelji različitih poredaka i režima.

Što se tiče regije, iz Hrvatske i Srbije trebalo bibiti dovoljno predstavnika da zauzmu zančajno mjesto ako će znati iskoristiti tu priliku. Dolaze hrvatski premijer Andrej Plenković, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, makedonski premijer Zoran Zaev kojemu bi moglo biti zanimljivo s obzirom na grčkog premijera s kojim bi mogao konačno pokušati skinuti ime Makedonije kao problem s dnevnog reda.

Trebao bi tu nakon dugo vremena biti i američki predsjednik, naime, zadnji koji je putovao u Davos bio je Bill Clinton 2000. Bijela kuća je nakon sporazuma zaključenog u Kongresu kako bi se okončalo djelomično zatvaranje savezne uprave potvrdila da će Donald Trump otputovati u Davos.

To bi putovanje trebao iskoristiti za susrete s brojnim čelnicima, među kojima i s britanskom premijerkom Theresom May te bi u petak trebao održati vrlo iščekivan govor u kojem će imati priliku iznijeti svoju viziju ‘Amerike prije svega’.

Komentiraj