EPA/GIAN EHRENZELLER

Davos prilika za susret Plenkovića i Vučića

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovat će u četvrtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, objavila je vlada u srijedu, a skup će biti prilika za susret sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićićem u vrijeme zategnutih odnosa između dviju susjednih zemalja.

Plenković će na međunarodnoj konferenciji u poznatom švicarskom zimovalištu imati niz bilateralnih susreta, a u petak će sudjelovati na panelu pod nazivom “Go East: Strenghtening Europe’s Neighbours“.

U raspravi će sudjelovati i Vučić, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i povjerenik Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Forum u Davosu bit će prilika za razgovore Vučića i Plenkovića koji će se, najavila je vlada, bilateralno sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, visokom predstavnicom EU-a Federicom Mogherini, gruzijskim premijerom Giorgijem Kvirikašvilijem te povjerenikom Hahnom.

Plenković je u utorak rekao da će biti “s Vučićem na jednom panelu i sigurno ćemo imati prilike razgovarati. Želim da ova vlada rješava probleme, a odnosi sa Srbijom važni su za Hrvatsku”, kazao je šef hrvatske vlade novinarima.

Bit će to prvi susret Vučića i Plenkovića koji je dužnost premijera preuzeo u listopadu 2016.

Hrvatska je u prosincu privremeno blokirala pristupne pregovore Srbije s EU-om zbog neispunjavanja obaveza prema hrvatskoj nacionalnoj manjini, dok iz Srbije stižu optužbe da se u Hrvatskoj rehabilitira ustaštvo i prijetnje da će Beograd svim raspoloživim sredstvima braniti hrvatske Srbe ako budu ugroženi.

Svjetski gospodarski forum, neprofitna organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi, ove godine u središtu interesa godišnjeg sastanka u Davosu ima  problem populizma na koji će političari, ekonomisti, znanstvenici, umjetnici i aktivisti pokušati dati odgovore iz različitih aspekata.

Gotovo 300 političkih lidera iz 70 zemalja i oko 1000 čelnika velikih kompanija raspravlja o tome od utorka do petka u Davosu, kao i o poticanju gospodarskog rasta, socijalnoj inkluziji i širenju automatizacije u industriji što dovodi do ukidanja radnih mjesta.

Premda on neće biti nazočan, duh novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova populistička retorika jako će se osjećati na tom skupu.

Populistički otpor političkim elitama, migraciji i slobodnoj trgovini omogućili su Trumpu pobjedu na predsjedničkim izborima 8. studenoga i odrazili su se i na ovogodišnji forum, koji je posvećen temi “Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno”.

U zadnjih 12 mjeseci, populizam je naišao na plodno tlo ne samo među nezadovoljnim američkim glasačima, nego i u Velikoj Britaniji, gdje su kritičari EU-a na populističkoj platformi odnijeli pobjedu na referendumu 23. lipnja o izlasku iz EU-a.

Populistički pokreti jačaju i u drugim europskim zemljama.

“Ne možemo imati samo populistička rješenja”, rekao je Klaus Schwab, njemački ekonomist koji je utemeljio godišnji summit svjetskih lidera u Davosu.

“Živimo u jako složenom svijetu u kojem je sve međusobno povezano”, rekao je uoči skupa 78-godišnji predsjednik foruma novinarima u Ženevi. “Ne postoje jednostavni odgovori na izazove s kojima smo suočeni”, dodao je.

Skup je u utorak otvorio kineski predsjednik Xi Jinping, što je prvi puta da je jedan kineski predsjednik sudjelovao na tom godišnjem okupljanju, rekavši da novi trgovinski rat ne bi bio nikome u interesu, a protekcionizam samo vodi u slijepu ulicu.

Predsjednik nije imenovao SAD niti Trumpa, ali je aludirao na Trumpova stajališta o međunarodnim sporazumima o slobodnoj trgovini i njegove planove da se suprotstavi Kini na području trgovine.

Xi je također naglasio važnost Pariškog sporazuma o klimi, kojem se Trump protivi, te kazao da je globalizacija izazvala nejednakosti u prihodima i druge probleme. Globalizacijom treba upravljati a ne je klevetati, preporučio je.

Na skupu u Davosu sudjeluju i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, britanska premijerka Theresa May, te predstavnici dosadašnje američke administracije – potpredsjednik Joe Biden koji je u srijedu upozorio da se SAD i EU moraju zajedno boriti protiv pokušaja Rusije da uništi liberalni svjetski poredak te državni tajnik John Kerry.

Samo nekoliko sati nakon zatvaranja skupa u Davosu u petak, njihova će mjesta zamijeniti nova administracija predvođena Donaldom Trumpom koji u Washingtonu polaže prisegu.

Komentiraj