Davor Štern: “NA dijeli sudbinu ostalih naftnih kompanija u gubicima”

Bivši ministar gospodarstva i bivši generalni direktor Ine Davor Štern komentirao je u subitu gubitak s kojim je INA završila prošlu godinu.

Ina Grupa u prošloj godini, obilježenoj pandemijom Covida-19, poslovala je s gubitkom bez jednokratnih stavki od 638 milijuna kuna, nakon godinu ranije ostvarene dobiti od 768 milijuna kuna, što je, uz pad cijena proizvoda i potražnje, posljedica uglavnom vanjskih čimbenika. Financijsko izvješće Ine, objavljeno u četvrtak, pokazuje da je neto prihod od prodaje te naftne kompanije u 2020. godini dosegnuo 14,79 milijardi kuna ili 34,5 posto manje nego godinu dana ranije.

Također, iz mađarskog MOL-a potvrdili su u petak da se nastavljaju razgovori s hrvatskom Vladom o prodaji kontrolnog udjela u Ini, a agencija Bloomberg prenosi riječi glavnog izvršnog direktora Mola Jozsefa Molnara o tome da su njihova stajališta o cijeni tog udjela “prilično udaljena”.

Godina je, kaže Štern za Dnevnik N1 televizije, bila teška za sve naftne kompanije. “Bila je teška godina, pa sve naftne kompanije ili bilježe gubitke ili male dobiti. Cijena nafte bila je niska, potražnja također, pa INA dijeli sudbinu ostalih naftnih kompanija u gubicima”, kazao je.

Dodao je da je jedan od dokaza da INA ne stoji dobro činjenica da će se rafinerija zatvoriti na četiri mjeseca. “Mađarske rafinerije rade punim kapacitetom, pa je MOL dobio opravdanu komercijalnu odluku da zatvori rafineriju koja je slabija po kapacitetima prerade”, kazao je Štern.

Komentiraj