DAVOR MATIJEVIĆ: ‘Splićani će prepoznati da se jedino SDP brine o malom čovjeku, jer Puljak je lažna ljevica bez socijalne osjetljivosti’

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita govori o svom programu revitalizacije grada, razlozima podizanja tužbe protiv donedavnog koalicijskog partnera Ivice Puljka te o promjeni datuma obilježavanja osnutka splitskog HOS-a

Tajnik splitskog SDP-a i splitski gradski vijećnik u prošlom mandatu, 37-godišnji Davor Matijević, kandidat je SDP-a za gradonačelnika Splita na izvanrednim izborima 26. lipnja. Matijević je član SDP-a od 2008., a radi u tehničkom odjelu splitskog poduzeća Stanouprava, koje se predstavlja kao najveće poduzeće za upravljanje zgradama u Dalmaciji, a održava stambene i poslovne zgrade u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima Matijević je postao gradski vijećnik, nakon što je u dva mandata bio predsjednik splitskog kotara Blatine-Škrape, iz kojeg je, nakon dugogodišnje vladavine, uspio istisnuti HDZ. Mediji su zabilježili kako je Matijević u Gradskom vijeću bio najaktivniji vijećnik: predložio je najviše raznovrsnih inicijativa i najviše je puta govorio. Predložio je, među ostalim, izgradnju krematorija na splitskom groblju Lovrinac te predlagao inicijative za olakšavanje života invalidima, kao i lokacije za izgradnju POS-ovih stanova, a zabilježeni su i njegovi prijedlozi za olakšavanje života osobama s invaliditetom. U SDP-u ga smatraju kvalitetnim kandidatom, “čovjekom s terena”, neopterećenim ideologijom, koji poznaje propise i komunalne probleme grada Splita. To vjerojatno i jest bio razlog što je stranka kandidirala njega, a ne predsjednika splitskog ogranka Damira Barbira. No cijeli postupak izbora SDP-ova kandidata za gradonačelnika Splita dobio je vrlo malo medijske pažnje, što sugerira važnost SDP-a u drugom po veličini hrvatskom gradu. Povrh toga, Davor Matijević na nacionalnoj je razini potpuno nepoznat političar, pa je Nacional intervju s njim započeo prijedlogom da se predstavi čitateljima.

NACIONAL: Niste nacionalno poznat političar. Kako biste predstavili samoga sebe?

Netko sam tko se bavi lokalnom politikom bez ikakvih aspiracija za nacionalnom politikom, što je i razlog da nisam prepoznat nacionalno. Za mene je Split glavno odredište, a ne usputna stanica. U Splitu sam, pak, prepoznat kao uspješan predsjednik gradskog kotara Blatine-Škrape, a u ovom sazivu bio sam najaktivniji gradski vijećnik gdje sam imao konkretne inicijative, počevši od pet lokacija za gradnju POS-ovih stanova i stanova za najam, fonda za umjetnu oplodnju, subvencioniranja energetske obnove zgrada, igrališta za djecu s teškoćama na Zvončacu, smanjenje prireza na devet posto te mnoge druge.

NACIONAL: Poduhvatili ste se teškog zadatka: vratiti vjerodostojnost, ugled i utjecaj SDP-u u Splitu. Kako biste objasnili to što je splitski SDP izgubio snagu?

Griješili smo u prošlosti, imali smo lutanja i te smo greške uvijek skupo plaćali. Neovisno o svemu tome, i u ovom mandatu smo dokazali da je SDP jedina opcija na splitskoj političkoj sceni koja se bori za vrijednosti socijaldemokracije, brine se za prava radnika i obrtnika, za umirovljenike, osobe s invaliditetom, naše nacionalne manjine, nezaposlene… Sve to sam pokazao kroz svoje inicijative dok sam bio gradski vijećnik u vrijeme kada nikome nije padalo na pamet da će doći do izbora. Zato sam vjerodostojan kada govorim o tim problemima u svojoj kampanji, zbog toga su u mom timu sada i paraolimpijac i svjetski prvak Dino Sinovčić kao kandidat za mog zamjenika, Edin Nurkić kao predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Splita, HSU i mnogi drugi.

‘Ne želim komentirati ‘seks aferu’ Puljkovih suradnika Ivoševića i Baričića jer ta afera skreće fokus s važnijih problema. Meni je, naprimjer, puno veći problem što je 524 djece ostalo neupisano u vrtić’

NACIONAL: Čest je dojam da je za slabljenje SDP-a u Splitu najodgovorniji gradonačelnički mandat Ive Baldasara. Što biste naveli kao najbolji, a što kao najlošiji Baldasarov potez?

Sanacija Karepovca je najbolji, a najlošiji je bio bujanje nelegalnih kafića na plaži Žnjan, koje je HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara poslije uklonio.

NACIONAL: Je li Ante Franić, SDP-ov vijećnik u prošlom sazivu Gradskog vijeća koji je u listopadu prošle godine napustio SDP i koji je zapažen zbog svojih temperamentnih polemika, nanio štetu SDP-u ili je stranci učinio dobro time što se istaknuo polemičnošću?

Odlučili smo da je najbolje da se raziđemo. On nije mogao podržavati Puljka jer se nije slagao s nekim potezima, a ja, koliko god Ivica Puljak bio nekorektan prema SDP-u, nisam smatrao da postoji alternativa dok god su s druge strane HDZ ili Željko Kerum. Mislim da je razlaz bio najbolje rješenje za obje strane.

NACIONAL: U prošlom sazivu Gradskog vijeća i mandatu Ivice Puljka dogodilo se ono što se moglo i predvidjeti: gradska se vlast raspala zbog kompliciranih i nedorečenih odnosa u Gradskom vijeću. Na kakve će koalicije SDP biti spreman – odnosno, na kakve nipošto neće – u sljedećem mandatu?

Netočno: gradska vlast se raspala zbog toga što je Ivica Puljak dao ostavku nakon optužnice Bojana Ivoševića. Ivica Puljak je imao apsolutnu stabilnost jer mu je čak 99 % točaka usvojeno na Vijeću. Surađivat ćemo samo s opcijama koje dijele iste vrijednosti kao i mi, a to je briga za radnike i obrtnike, briga za ranjive skupine, briga za naše umirovljenike i nezaposlene ili mlade obitelji koje si ne mogu priuštiti stan u Splitu pa se sele u susjedne gradove. Jednako je bitno da te stranke ne trguju javnim interesom i da nisu klijentelističke, što automatski eliminira HDZ, HGS, ali i još neke s desnog spektra.

NACIONAL: Mogu li iz tog odgovora zaključiti da biste bili spremni opet podržati Puljka u Vijeću?

Inzistirat ću na vrijednostima zbog kojih građani glasaju za SDP. Ako ne bude u stanju odmah podržati te vrijednosti za koje se deklarativno zalaže, a onda od njih bježi – kao što su, primjerice, fond za subvenciju umjetne oplodnje ili subvencioniranje ugradnje liftova, projekti za osobe s invaliditetom ili dnevni boravci za starije – onda nećemo pristati na suradnju. On je lažna ljevica, bez ikakve socijalne osjetljivosti i ovoga puta će to biti uvjeti s naše strane, i to odmah na početku.

‘Tužio sam Puljka, kako sam i najavio, jer je iznio klevetu, koju je onda nakon upozorenja nastavio ponavljati. sve manje prepoznajem onog Ivicu Puljka s početka karijere, kad je bio fin i uglađen’, rekao je Davor Matijević. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

NACIONAL: Kako komentirate mandat Ivice Puljka i “seks aferu” Bojana Ivoševića i Luke Baričića?

To ne želim komentirati jer ta afera skreće fokus s važnijih problema. Meni je puno veći problem što nam je 524 djece ostalo neupisano u vrtić, što nam je 4855 umirovljenika na listi čekanja za dom za starije, a imamo svega 647 smještajnih kapaciteta, što ne subvencioniramo ugradnju liftova… Problem mi je i što nismo riješili izlaz iz trajektne luke iako godinama trpimo opterećenje zbog tog problema. Cijena kvadrata stana je 3500 eura po četvornom metru, i to na periferiji grada, zbog čega nam se mladi sele iz Splita – e, to je najveći problem od svih, a tuđim aferama se neću baviti.

NACIONAL: Jeste li podigli tužbu protiv Ivice Puljka, kako ste u travnju i najavili, tvrdeći da vas je na HTV-u optužio da ste ga ucjenjivali tražeći direktorsko mjesto u splitskoj Stanoupravi?

Jesam, tužio sam Puljka, kako sam i najavio, jer je iznio klevetu, koju je onda nakon upozorenja nastavio ponavljati. Nažalost, nisam jedini kojeg je vrijeđao jer je Jakova Prkića nazvao HDZ-ovim žetonom, a Boži Petrovu je spominjao ljubavnicu. Moram priznati da sve manje prepoznajem onog Ivicu Puljka s početka karijere, kad je bio fin i uglađen. Ovo je retorika koja nije primjerena jednom intelektualcu.

NACIONAL: U kampanji ste objavili neobičan spot: pas govori i hvali vas, pa nagovara birače da glasaju za vas. Taj se spot može shvatiti na najrazličitije načine. Kao biraču i građaninu demokratske države, moram priznati, neke od tih poruka nisu mi se svidjele. Molim vas da objasnite taj spot: što ste njime htjeli poručiti i zašto ste odabrali baš psa da vas hvali i poziva birače da vam daju glas?

Svi koji me poznaju znaju koliko smo Indy i ja vezani. U razgovoru su mi prijatelji rekli da će jedino moj pas Indy glasati za mene, a da se za sve ostale, pa i njih, moram tek potruditi. Meni nije problem šaliti se na svoj račun i mislim da kampanje ne trebaju biti uštogljene, gdje će se političari predstavljati kao bezgrešne vertikale, jer takvog političara još nisam upoznao. Pas mi u tom spotu navodi i zamjerke. Svi mi imamo svoje mane i vrline, a mislim da u komunikaciji s biračima trebamo pokazati malo kreativnosti i pokušati tako motivirati i one koji inače ostaju kod kuće.

‘Što bih prvo napravio ako me Splićani izaberu za gradonačelnika? Smanjio bih cijenu kvadrata stana koji je 3500 eura po četvornom metru, i to na periferiji grada, zbog čega nam se mladi sele iz Splita’

NACIONAL: Što je prvo što bi, po vašem sudu, gradonačelnik Splita u sljedećem mandatu trebao učiniti?

Odmah bih uveo fond za subvencioniranje umjetne oplodnje parovima koji ne mogu imati djecu prirodnim putem i fond za gradnju liftova u višekatnicama koje ga nemaju. Time bismo velikom dijelu građana značajno olakšali život. Kad govorimo o strateškim stvarima, odmah treba krenuti rješavati problem stambene politike, jer nitko ne govori o negativnim efektima turizma koji se manifestiraju kroz previsoku cijenu kvadrata. Splitu hitno treba barem tisuću stanova za dugotrajan najam i jednako toliko POS-ovih stanova za prodaju. Tko si danas može priuštiti kvadrat stana po 3500 eura, i to na periferiji grada, osim ako je dio poduzetničke elite? Mislite li da je slučajnost što u Splitu u zadnjih deset godina nije izgrađen nijedan kvadrat POS-a, dok se grade zgrade privatnih investitora koji su napuhali cijene na tržištu nekretnina? Građevinski lobi je prejak i to je prvo s čim se moramo suočiti.

NACIONAL: Što su, po vama, tri najveća problema Splita danas i opišite ukratko kako ih kanite riješiti ako postanete gradonačelnik.

Split ima više od tri problema, a svi su podjednako važni. Još uvijek nemamo kanalizaciju u svim dijelovima grada ni pročistač vode; ove godine imamo 524 djece koja se nisu upisala u vrtić, imamo osnovne škole bez dvorana, kvartove bez sportskih terena i dječjih igrališta, prometnice koje se krpaju umjesto da se planski obnavljaju. Godinama govorimo o izlasku iz trajektne luke, imamo projekt Hrvatskih cesta koje će snositi trošak, a Grad samo mora promijeniti GUP pa ni to nije u stanju napraviti. Da ne govorimo o Žnjanu nad kojim smo dobili koncesiju, ali u godinu dana svejedno nismo napravili ništa. Mislite li i dalje da imamo samo tri velika problema?

NACIONAL: Turizam je u Splitu najvažnija djelatnost, ali mnogi se Splićani s razlogom žale da je uvelike ugušio grad i oduzeo ga njegovim stanovnicima. Koja je vaša vizija turizma za grad Split?

Nitko ne govori o održivom turizmu iako imamo savršene lokacije za to, poput Žrnovnice, Slatina, Sitnog… O zdravstvenom, sportskom ili kongresnom turizmu da i ne govorim. Postali smo grad fast foodova, restorana i apartmana, a pritom uopće ne razmišljamo kako razviti druge industrije – primjerice, zdravstvenu, za što imamo primjer Jadranskog galenskog laboratorija u Rijeci, ili IT sektor. Postajemo grad turističkih djelatnika i ovisimo o pet mjeseci turizma, jer čak ni sezonu nismo u stanju produžiti organizacijom manifestacija. Turizam nam se, nažalost, dogodio i to vam govore svi splitski političari već punih deset godina. Svi se tome čudimo, ali nitko ništa nije konkretno promijenio.

‘Splitu hitno treba barem tisuću stanova za dugotrajni najam i toliko POS-ovih stanova za prodaju. Tko si danas može priuštiti kvadrat stana po 3500 eura, na periferiji grada, osim ako je dio poduzetničke elite?’

NACIONAL: Istočna obala naposljetku je lijepo uređena, zaslugom Oparine i Puljkove administracije. Kako biste riješili problem prostora istočno od nje, autobusnog i željezničkog kolodvora, te prometnih gužvi u centru grada?

Istočna obala trajno će definirati vizuru našeg grada i stoga struka treba imati glavnu riječ. Istočna obala mora biti u funkciji javnog sadržaja. Treba biti realan, to je projekt od dva mandata koji nitko ne može riješiti u jednom mandatu pa tu zagovaram konsenzus svih opcija, jer ćemo ga jedino tako realizirati. Neki kandidati trebaju prestati lagati sebi i sugrađanima jer je to nemoguće izvesti u tri godine. Što se tiče gužve, tu imamo projekt Hrvatskih cesta za koji smo pokrenuli izmjenu GUP-a i upravo je ta inicijativa prošla zahvaljujući SDP-u. Dvotračni tunel, nagiba devet posto, izašao bi u Biankinijevoj ulici te bismo tako riješili problem gužvi u trajektnoj luci.

NACIONAL: Kako ćete, postanete li gradonačelnik, postupati 10. travnja, kada splitski HOS, pod krinkom komemoracije svojih poginulih vojnika, slavi NDH? Hoćete li, kao vaš stranački prethodnik Baldasar, odlaziti na ta crnokošuljaška okupljanja kod spomenika na Splitu 3 i sudjelovati u tom negacionističkom skupu ili ćete postupiti nekako drugačije?

Taj 10. travnja je prevara Marka Skeje, jer HOS nije osnovan tada nego 25. lipnja. Ne podržavam evociranje uspomena na jedan gubitnički i sramotan režim.

NACIONAL: Kako ublažiti sada već opasno ljetno zagrijavanje grada uzrokovano globalnim zagrijavanjem i klimatskom krizom? Kako građanima pomoći da prebrode nepodnošljive i sve opasnije ljetne vrućine?

Zelene politike nam se svode samo na sadnju stabala, što je dobro, pogotovo da lakše prebrodimo ljetne sparine, ali nije dostatno. Moja inicijativa za subvencioniranjem energetske učinkovitosti zgrada nije usvojena od bivšeg gradonačelnika iako je dokazano da se energetskom učinkovitošću potrošnja energije smanjuje čak pet puta. Potrebno je sufinanciranje izgradnje zelenih krovova kroz raspoložive europske programe. Time bi se, uz smanjenje energije, smanjilo i globalno zagrijavanje grada. U vrijeme kad raste cijena struje nemamo ugrađene FN panele, a trebali bismo ih staviti i na sve javne objekte. To bi dovelo do velikih ušteda, a sama investicija se vraća nakon 18 mjeseci. Mogućnosti je puno, samo treba imati volju i znanje.

‘Taj 10. travnja je prevara Marka Skeje jer HOS nije osnovan tada nego 25. lipnja. Ne podržavam evociranje uspomena na jedan gubitnički i sramotan režim’, nacionalu je rekao Davor Matijević, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Komentiraj