Davor Božinović: “Voljeli bismo, ako nešto otvorimo, da se to ne zatvara za tjedan ili dva”

Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je održao konferenciju za novinare.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 688 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2679. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta. Preminulo je 15 osoba.

Čelnik Stožera Davor Bižinović u srijedu ujutro najavio je da će se o eventualnom popuštanju mjera raspravljati do kraja tjedna.

Tijek konferencije:

“Bilježimo porast od 30 posto u tjedan dana. Trenutna incidencija 14-dnevna je 115.3. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanstka, a najnižu Istarska. Po incidenciji smo i dalje treći u EU, od nas su bolje samo dvije zemlje. Po stopi smrtnosti smo 19. u EU”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dodao je da zadnja istraživanja ukazuju na to da je učinkovitost cjepiva nakon prve doze vrlo visoka, i što se tiče oboljevanja i hospitalizacije. “Mi ćemo produžiti period davanja druge doze, ali na kranju granicu koju je preporučila EMA”, rekao je.

Ravnateljica Zarazne Alemka Markotić rekla je da je u prestižnom Lancetu objavljena studija o AstraZenecinom cjepivu. Učinkovitost je bolja što je duži period između dvije doze, bliže 8. tjednu nakon prve doze.

“Međunarodni stav za autoimune bolesti je da se takvi bolesnici svakako trebaju cijepiti i da je njihov rizik zbog autoimune bolesti od covida-19 puno veći nego što bi bile nuspojave na cjepivo”, kazala je.

Ovog tjedna imamo rast od 30 posto. Capak kaže da su u stalnom kontaktu s epidemiolozima. “vijek je bilo važno traganje za kontaktima, ali sada pogotovo. Za većinu osoba koje su oboljele imamo podatke gdje su se i kako zarazile. U Splitu u bolnici ima 10 novooboljelih u 10 dana, u domu za mentalno retardirane osobe ima još oboljelih”, rekao je Capak.

Imamo li još pozitivnih na britanski spoj? “Mi nažalost novih informacija o tome nemamo, to je kompliciran postupan. Od 17 uzoraka smo imali 10 sumnji, proslijedili smo ih dalje. Nadamo se da ćemo uskoro saznati rezultate”, rekao je Capak. Markotić je dodala da bismo trebali biti svjesni da novog soja ima u visokom postupku, definitivno se brže širi. Lakše se, kaže, širi među mladima, vjerojatno i djecom.

Informaciju o smanjenju isporuke Astrazenece, kazao je Capak, oni su također dobili iz medija. “Mi u ovom času nemamo nikakvu službenu informaciju o smanjenju doza u drugom kvartalu. Bilo bi jako loše da se to dogodi”, rekao je Capak.

Zašto je portal za cijepljenje radio samo tri sata i kada će biti pušten u puni pogon? “Jučer je platforma puštena u testni rad u produkciji. Interes je iskazalo preko 4 tisuće naših građan, sustav je bio stabilan. Svi građani koji su jučer iskazali interes će biti pohranjeni i neće se morati ponovno prijavljivati. Bit ćete pravovremeno obaviješteni kad će platforma biti puštena u rad, u idućim danima. Sada je najvažniji rad obiteljski liječnici koji rade popis prioriteta. Kada dođe na red cijepljenje građana, onda će platforma biti važna. Uskoro će se pokrenuti jedan pozivni centar gdje će se oni koji ne koriste informatičku tehnologiju moći prijaviti putem telefona”, odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje o popuštanju mjera odgovorio je ministar Davor Božinović. “Mi smo počeli i od danas intenziviramo razgovore oko odluke Stožera koja će pokrivati razdoblje od 1. ožujka. Imamo u kontinuitetu nekih pet dana porasta, danas nešto značajnije, više od 30 posto. U ovom trenutku ne bih htio prejudicirati konkretno, mi smo i dalje kad govorimo o incidenciji dobro stojimo”, rekao je.

Božinović je dodao da se situacija pogoršava u našem susjedstvu. “Nije čudno onda što je zahvaćeno Dubrovačko-neretvanska županija. Popuštanje nije dobro ako se odnosi na neka popuštanja druženja, poanta je da svi shvate da su privatna druženja na kojima se ostvaruje kontakt između više osoba riskantan. Kad sve uzmemo u obzir mi ćemo na našim sastancima donijeti odluku koja će vrijediti od 1. ožujka da se život koliko je god moguće normalizira. Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena sa striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život. Bit će to sigurno dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna”, rekao je.

Ministar kaže da oni misle da je poanta uspjeha da svi shvate da se moramo pridržavati mjera. “Što se bolje i striktnije pridržavamo uputa, onda nam je i lakše kontrolirati ovu pandemiju. Mjere ovakve ili onakve, ali svatko mora učiniti sve da zaštiti sebe i svoje starije. Treba nam obnovljeni konsenzus između različitih društvenih skupina, gdje svi moraju pokazati razumijevanje jedni za druge. Kad to postignemo onda ćemo manje govoriti samo o mjerama”, kazao je.

Uvijek postoji mogućnost, dodaje Božinović, da se ako bude popuštanja, zbog loših brojki ponovno mjere postrože. “Mi bi voljeli da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više-manje bi sve moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda treba pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu. Najgore je kad mislite: ‘Neće baš mene, neće baš danas.’ Mislim da bi, kad bi se radilo istraživanje, najviše novozaraženih bilo iz te skupine”, rekao je Božinović.

Capak je rekao kako je najbliže registraciji cjepivo Johnson & Johnson te da nitko drugi nije blizu registraciji u ovom trenutku.

Spadaju li roditelji i djeca s poteškoćama u prioritetnu skupinu? “To sve ovisi o dijagnozi. Svi oni spadaju u drugu skupinu. I njegovatelji i roditelji imaju pravo na cijepljenje. Svi koji to ne znaju neka se jave s upitom pa ćemo to raščistiti. Sva djeca s poteškoćama u razvoju imaju dovoljno razloga da spadaju u drugu skupinu, iako bi volio vidjeti i detaljne dijagnoze no, svi imaju pravo cijepiti se u drugoj skupini”, odgovorio je Capak.

Na pitanje ako je cijepljenje preko reda nemoral, može li se na taj nemoral odgovoriti smjenama, Beroš kaže: “Dobro ste postavili pitanje, ali je hipotetsko u ovom trenutku. Ne može se uspoređivati stanje u drugim zemljama uspoređivati s ipak uređenim sustavom u Hrvatskoj. Nadležna tijela će reći svoje”, rekao je Beroš.

O cijepljenju policijskih šefova u Dubrovniku, Božinović kaže: “Cijepljenje provode zdravstvene ustanove, one su dužne Ministarstvu zdravstva podnijeti izvješće. Vidjet će se tko se i gdje cijepio i po kojim prioritetima”.

Komentiraj